От постите се дебелее

0
1358

Средно с три килограма по-тежки стъпват на кантара постещите по време на най-дългото и строго въздържание – великденското. Килограмите се трупат рязко заради консумацията на голямо количество калорични въглехидратни храни, отчитат специалисти по хранене.

„За да заситят глада си, много хора посягат към тестени и мазни храни, мекици, картофи и ориз, които имат висока калорийна стойност, но не създават дълго усещане за ситост като месото и яйцата“, обясни диетологът проф. Донка Байкова. Подобен начин на хранене за дълъг период от време сериозно пренатоварва храносмилателната система, което често води до болки и допълнителни проблеми.

По време на дългия пост се увеличават и случаите на настинки заради дефицитното количество на основни хранителни вещества. През последните дни все повече спазващи християнската традиция пълнят лекарските кабинети, отчитат здравните експерти. Именно краят на поста се оказва най-тежък за организма, тъй като тогава запасите от важни елементи са изчерпани.

„Сезонът е много рисков, особено за постещите. Имунната защита се понижава, температурите са много променливи, а и се увеличава популацията на микроорганизми и вируси“, обясни още Байкова.

Тя уточни, че организмът складира запаси от някои ценни вещества за около 20 дни и след това те започват да липсват. Някои могат да се набавят и от неживотински продукти, но там са в други съединения и голяма част от тях стават неизползваеми“, посочи диетологът./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук