От 1 декември в София се разширява синята зона

0
183

Столичният общински съвет (СОС) прие на днешното си онлайн заседание доклад относно Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Докладът бе приет с 34 гласа „за“, четири – „против“ и 19 – „въздържали се“. Промените влизат в сила от 1 декември тази година.

Промените в наредбата са свързани с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим „Служебен абонамент“ и включват премахване на безплатния режим „Служебен абонамент“; ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до пет паркоместа в режим „Служебен абонамент“ за даден административен адрес; въвеждане на удължен режим „Служебен абонамент“ – валиден в часовия диапазон от 19.30 до 23.30 ч. и разширен режим „Служебен абонамент“ – валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30 до 19.30 часа.

Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им ще ги редуцира с около 430 броя.

Това означава, че паркоместата в режим „Служебен абонамент“ ще намалеят с около 29 процента, се посочва в доклада. Промените в наредбата включват разширяване на зелена зона в кв. „Зона Б-19“, район „Възраждане“ и разширяване на синя зона за сметка на обхвата на зелена зона.

Промяната от зелена на синя зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони, се посочва в доклада. Увеличава се работното време на синя зона от понеделник до събота от 08.30 до 20.00 часа.

Въвежда се регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.

В зоните с въведен ограничен достъп на МПС /пешеходни зони/ ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране – 50 ст. или 1 лв. от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск – безплатно до 30 минути, два пъти дневно.

Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.

Промени в обхвата на платените зони:

Според конкретните промени улиците от 11-та зелена подзона се присъединяват към 3-та синя подзона. В 3-та синя подзона от 1 декември се включват ул. „Д-р Петър Берон“; ул. „Любен Каравелов“ – от ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ до ул. „Граф Игнатиев“; ул. „Гечкенли“; ул. „Карнеги“; бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Проф. Фритьоф Нансен“; ул. „Георги С. Раковски“ – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. „Васил Левски“; ул. „6-ти септември“ – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. „Васил Левски“; ул. „Хан Крум“ – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. „Васил Левски“; ул. „13-ти март“; ул. „Женева“; ул. „Николай Павлович“ – от ул. „Любен Каравелов“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; ул. „Проф. Никола Михайлов“ – бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; бул. „Васил Левски“ – от ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ до ул. Граф Игнатиев“.

Улиците от 11-та зелена подзона, които се присъединяват към 4-та синя подзона са ул. „Ген. Паренсов“ – от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; ул. „Юри Венелин“ – от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ – от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; ул. „Любен Каравелов“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“; бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“; бул. „Васил Левски“ – от ул. Граф Игнатиев“ до ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук