понеделник, януари 24, 2022
Google search engine
дом Топ От 1 март „Български пощи“ увеличава цените на услугите си

От 1 март „Български пощи“ увеличава цените на услугите си

0
1044

От 1 март се променят цените на част от услугите от Универсалната пощенска услуга, предоставяна от „Български пощи“ ЕАД. Писмовните пратки за чужбина ще са с различна стойност, в зависимост от формата. Най-масовата услуга – кореспондентска пратка без предимство за страната запазва своята цена.

Основание за промяната е, че от 2016 г., „Български пощи“ ЕАД като задължен пощенски оператор на България участва в нова система на Всемирния пощенски съюз, свързана с начина за разплащане за международни пратки. Новото ценообразуване на международни пратки, налага промяна и в цените на вътрешните пратки.

Въвежда се нова структура на цените на писмовните пратки за страната и чужбина. Променят се цените на писмовните пратки за страната и чужбина, цените на услугата „колети“ за страната, както и цената на допълнителната услуга „препоръка“ за страната.

Пратките вече се класифицират по формати P – малка писмовна пратка, G – голяма писмовна пратка и E – обемна писмовна пратка , като се въвеждат ограничения за размери (дължина, широчина и дебелина), тегло, съдържание и вид на услугата, „с предимство“, или „без предимство“.

Разделянето на формати е във връзка с определяне цената за непрепоръчаните писмовни пратки. В случай, че непрепоръчана кореспондентска пратка надвишава ограничението за формат при един, или повече от четирите критерии (дължина, ширина, дебелина и тегло), пратката се класифицира в следващия по-голям формат.

Непрепоръчаните печатни произведения и малки пакети се класифицират във формат Е. Всички препоръчани писмовни пратки, както и тези с обявена стойност, се класифицират във формат Е.

Новите цени са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията. „Български пощи“ ЕАД може да предлага промяна в цените на услугите на всеки шест месеца. Последната промяна на цените на услугите от Универсалната пощенска услуга е от 1 юни 2016 година.

Информация за промените на форматите на пощенските пратки и новите цени има на сайта на „Български пощи“ ЕАД и в пощенските станции.

/нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук