Официално: Историческото решение за Северна Македония вече е факт! Ето какво прие парламентът БЛИЦ TV

0
307

Със 170 гласа „За“ и 37 – „Против“ Народното събрание (НС) одобри френското предложение за решаване на спора с Република Северна Македония (РСМ), който трябва да доведе до вдигане на българското вето върху преговорите на Скопие с Европейския съюз (ЕС). Депутатите приеха предложеният от „Демократична България“ (ДБ) проект за решение. 21 от тях гласуваха с „Въздържал се“.

Решението мина с гласовете на ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ. „Възраждане“ гласуваха против, а болшинството от депутатите на БСП се въздържаха.

 

Привържениците на френската инициатива я определиха като най-доброто предложение, което сме получавали досега, и предупредиха, че времевият прозорец за приемането му скоро ще се затвори. В дебата противниците на вдигане на ветото използваха изрази като „национални предатели“, от „Има такъв народ“ (ИТН) поискаха президентът да разсекрети документите от последния КСНС по темата за Република Северна Македония.

Тошко Йорданов взриви НС с грозни думи за маймуни, коли и Северна Македония БЛИЦ TV

Предложение, дадено преди една седмица и неприето от отсрещната страна, не следва да бъде претупано от парламента, смятат от левицата.

С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето, защити предложението Христо Иванов („Демократична България“). Той подчерта, че френското предложение е добро за България. Ако не вярвате на експертите, политиците у нас, чуйте какво казват в Скопие за него –  смятат го за неприемливо за тях, посъветва той.

Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант, посочи още той. Но, смята Иванов, през последните месеци сме пропуснахме възможността да подготвим българското общество, докато българската дипломация и правителство работиха по темата. Занимавахме се с конспирация, отбеляза депутатът. В момента, когато приключи френското председателство, политическите условия, при които можем да поставим такива искания, изчезват, подчерта Иванов.

Георги Михайлов от „БСП за България“ отбеляза, че френското предложение е най-позитивното и защитаващо интересите на България. Но, добави той, не са ли протоколите част от конструкцията на преговорите, а те не са подписани. Възможно ли е страната, която иска да бъде поканена, да се държи по неуважителен начин към страната, която евентуално би се съгласила да започнат преговорите, коментира той.

И попита Христо Иванов – как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова на тези условия. Предложение, дадено преди една седмица и неприето от отсрещната страна, следва ли по този твърде бърз начин да бъде претупано от парламента. Всяко принудително „навеждане“ не прави чест на българския парламент, смята Михайлов.

За да има мир, сигурност и стабилност, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и ЕС, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. И подчерта, че в момента имаме добър шанс да направим една голяма крачка в тази посока. Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми, смята той. Сега имаме шанс  да направим една голяма крачка – ценностно обединение на ценностни съюзи, апелира Карадайъ. Той призова към национално единство по темата. Карадайъ отбеляза, че правителството, което вече падна, шест месеца не е успяло да изработи българско предложение.

Според председателя на ПГ „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна. Колегата му Искрен Митев коментира – „днес е чудесен ден за македонска сватба – булката е Русия, а пък зестрата е в копейки“. За мен най-голямото дъно, което видях, бе как „Възраждане“ и ДПС развяват знамена на протеста и си стискат ръцете. Ние въведохме нови вета – 35 преговорни глави, по които България ще има право на вето, посочи Настимир Ананиев (ПП). Но добави, че е много важно какъв ще е финалният текст на междуправителствения протокол.

ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РСМ и Албания, потвърди заместник-председателят на парламентарната група Румен Христов. В политиката често се налага да се вземат тежки решения, тези предложения са важни, визионерски и затова ние сме призвани да ги вземем, подчерта той. Добрият договор е този договор, в който и двете страни са малко недоволни, подчерта депутатът. Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно, призова Тома Биков (ГЕРБ-СДС).

От „Има такъв народ“ и „Възраждане“ са твърдо против приемането на френското предложение.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи днешния парламентарен ден като позорен за България, защото, по думите му, както винаги, народни представители ще бъдат национални предатели. Предложението за включването в конституцията на РСМ на българите беше на президента и единствената политическа сила, която го подкрепи, беше „Има такъв народ“, върна се той към заседанието на КСНС. Йорданов поиска от президента Румен Радев  да разсекрети това заседание, за да се види кой какво е говорил на него.

Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един договор с всяка една държава на ЕС да твърдят, че говорят или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма, допълни председателят на ПГ на ИТН. Това винаги е било официална позиция на България, за мен всеки, който твърди обратното, е национален предател, изтъкна Йорданов.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов си послужи с цитат от изказване на френския президент Еманюел Макрон, който казва, че са упражнили много силен натиск срещу България. Очевидно е, че решението е плод на чужд компромис, заключи той. Според него ветото показваше мъжество и характер в българската политика. ГЕРБ си промениха позицията – факт е, че това, което говориха миналата седмица, не е това, което говорят сега, отбеляза Костадинов.

Винаги, когато сме тръгвали да правим сделка с Република Северна Македония, сме свършвали с национална катастрофа, абсолютно престъпно е да се говори, че това било най-добра сделка, подчерта депутатът.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук