Официално: Пълен списък на кандидатите за президент

0
190

В 17.00 часа в понеделник изтече крайният срок, в който инициативните комитети имаха възможност да подадат заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на изборите за президент и вицепрезидент, насрочени заедно с извънредния парламентарен вот на 14 ноември. 12 са кандидатпрезидентските двойки регистрирани като независими, предаде БГНЕС.

Като независими кандидати, подкрепени от различни партии, до този момент се регистрираха настоящият държавен глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред формациите, изразили подкрепа са БСП, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, а в инициативния комитет на кандидатпрезидентската двойка влязоха изтъкнати общественици, хора на изкуството, представители на научните и спортните среди. Негови съпредседатели станаха психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов.

Регистрация в ЦИК получи и инициативният кабинет, с който в състезанието за „Дондуков 2“ се впускат ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева. Кандидатурата им беше припозната от ГЕРБ-СДС, които заявиха своята пълна подкрепа, а доскорошният депутат от коалицията Радомир Чолаков застана начело на инициативния комитет.

Минути преди изтичането на крайния срок необходимите документи подадоха и от „Правосъдие за всеки“, регистрирали инициативен комитет в подкрепа на кандидатурата на председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той ще участва на изборите с Мария Кисимова-Моасе, кандидат за вицепрезидент. Председател на комитета е адвокат Велислав Величков.

С регистрация вече се сдобиха и комитетите, издигащи Луна Йорданова и Иглена Илиева, Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова, Росен Миленов и Иван Иванов.

В надпреварата се включва и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Волен Сидеров от „Атака“, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Александър Томов.

Все още не е известен кандидатът за президент на ДПС, както и на ВМРО. Коалицията на Петър Москов и Цветан Цветанов също ще издигне кандидат и това ще се случи в рамките на тази седмица.

Срокът за конкретните имена, издигнати от политически партии е 12 октомври. България избира нов президент и нов парламент на 14 ноември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук