О, безразсъдни българино, натисни спирачките и спаси живот!

0
1343

На нас война не ни е нужна, защото се избиваме сами

Първата седмица на юни е на път да приключи, но не и без поредните зверски катастрофи в страната. Само в събота неразумното шофиране погуби четири живота, три от които на млади мъже, а 15-годишни футболисти оцеляха по чудо след сблъсък между ТИР и автобус.

И докато черната статистика расте главоломно, максимата, че на нас война не ни е нужна, защото се избиваме сами, важи с пълна сила. И ще продължи да важи, докато не ударим спирачките. И буквално, и преносно…

Защото четирима души можеше да се събудят днес в обятията на своите близки, стига да шофираха според законите и ограниченията в страната. Защото няма нищо геройско в това да натискаш педала на газта, рискувайки не само своя живот, но и този на хората, които возиш с теб, а и на тези, с които ще се разминеш на пътя. Защото няма нищо срамно да натиснеш спирачката и да спасиш живот!

И макар ежедневно да се сблъскваме с покъртителни истории за поредната невинна душа, изпарила се от този свят след още един сблъсък на ламарини, поука няма. Или дори и да има никой не си я взима. А безразсъдният българин продължава да си качва клипове в социалните мрежи как е вдигнал 230 км/ч на магистралата или как кара с 290 км/ч, докато спокойно си ближе сладолед.

Същият този човек обаче не си дава сметка, че нашите деца, близки и приятели пътуват в колата срещу него. Същият той не осъзнава, че с поведението си застрашава дори своето семейство, което в даден момент може да се окаже на пътя на друг потенциален убиец.

Най-тъжното в цялата тази история, пропита с много кръв, е, че тя утре отново ще бъде на дневен ред. И вдругиден. И другия месец. И догодина. Най-вероятно жертвите ще продължат да растат, защото колите, които караме, стават все по-бързи, а неразумните шофьори все повече.

И нито катаджиите, нито законите могат да спрат убийствата на пътя. За сега това изглежда възможно само в един друг сюрреалистичен свят, в който българинът е поумнял и помъдрял и вместо педала на газта, натиска този на спирачките. В него и черната статистика с броя на жертвите се е превърнала в бяла и отброява спасените животи…

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук