Падна страшна тайна! Децата ни са масово и непоправимо увредени! Вижте от какво!

0
1462
Близо един милион българи и то предимно млади хора у нас са увредени!
До това откритие достигна финансовият министър Владислав Горанов. Той сервира откровените си умозаключения пред смаяния народ, който вече си мислеше, че нищо не може да го стресне.
Оказа се, че причината за тежките увреждания у младите хора било…висшето образоване.
Те масово завършвали университети и после нямали какво да работят. Главите им били пълни с ненужни знания и получавали дипломи, които единствено можели да си ги държат в рамка.  Хвърляли напразен труд, залягайки на книгите, а този труд после нямал приложение и те се депресирали и се увреждали допълнително.
Не знаем кой се уврежда, докато учи, дори да учи основи на космонавтиката. Най-малкото упражнява мозъка си и не го оставя да залинее.
Друг е въпросът, че в родните университети измислиха всякакви специалности, които са неприложими в практиката. Че след здравеопазването и образованието се превърна в търговия.
У нас висше не завършват можещите и умните деца, а тези, които имат богати родители. Мама и тати дават мило и драго, за да се хвалят, че рожбите им учат в университет.
От своя страна пък висшите учебни заведения  вкараха в програмата си безумни специалности. В правни университети учат във филиали по медицина, в икономически вкарват дизайн и богословие, в математически – външна политика и история на изкуството, а пиар пък в селскостопански академии. Четири години народът учи как да прави презентация на краставиците.
А после никой производител на краставици не го наема на работа!
Само две питания имаме г-н Горанов.
Първото е как така университетите откриват нови и нови безумни филиали, ако не им разреши държавата?
А в момента държавата – това е ГЕРБ!
От девет години се иска финансиране и те го получават. Един път от нашия джоб, втори път от яките такси, които доят от родителите.
В такъв случай държавата е съучастник  и бюджетът за образование се източва от група ректори и техните хора в МОН, които им подписват документите срещу съответната сума. Вихри се жестока корупция даже с образованието на младите хора, а кой я върши може да се види от подписите под разрешителните за нови факултети.
Защо никой не провери това? Къде е мистериозната комисия, която ще преследва корупцията?
И второ – образованието не е порок, г-н министър. Не е увреждане.
Увреждане е алчността на рехабилитираните преподаватели, които летят  като пчелички и преподават в пет университета едновременно.
Горанов обвини  академичната общност, че  самодоволно е проспала процесите в икономиката и нуждата от кадри.  „Сега ще трябва да платят цената, като се върнат към структурата и качеството на образованието, каквото е било през  90-те години“, каза той.
Не 90-те.
70-те, 80-те години, господин министър!
Тогава се правеше анализ, ама истински анализ как ще се развива икономиката и какви кадри ще са й нужни.
Приемаха се толкова студенти, колкото трябваше.
И нито един не оставаше безработен. Сключваха се договори още във втори курс и предприятията сами плащаха за образованието на бъдещите си кадри.
Сега обучаваме медици, програмисти, инженери, а те хукват да работят в чужбина.
Изтичат пари, изтичат умове, а западните фирми получават кадрите си наготово.
А това вече е увреждане.
Но на държавата, бюджета и целия модел, по който вървим.
Модел на алчност, корупция и пълно безхаберие за бъдещето на България!

Skandalno.net

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук