ПАНИКА В БСП! Червените в шок от разкритията за Нинова и милионите от „Техноимпекс“ – искат цялата истина за приватизациите й

0
1697

Паника цари в БСП. Нервите са опънати и в двата лагера в партийната централа. Кръгът около лидерката Корнелия Нинова все по-осезаемо губи подкрепа по места. Опонентите ѝ, обединени от отпора срещу нея пък, са силно притеснени от данните на социолозите и анализите на политолозите.

Последните разкрития около приватизацията на „Техноимпекс“, оглавяван от Нинова, както и участието на мъжа ѝ – Митко Нинов, в борда на друго приватизирано външнотърговско друежство – „Минералимпекс“, са отчаяли доста от ревностните ѝ привърженици, както и голяма част от колебаещите се леви на чия страна да застанат.

И в двата лагера са еднакво притеснени и от социологическите проучвания, които сочат, че разликата между БСП и ГЕРБ се запазва от изборите насам и нито шумните акции на червените, нито постоянните скандали между двете партии не покачват доверието към социалистическата партия. Анализаторите дори им подсказвали, че постоянните скандали отблъсват меката периферия на БСП и задълбават пропастта между нея и избирателите, които гласуваха за Радев по-скоро протестно, отколкото убедено.

Острите атаки, които Драгомир Стойнев отнесъл в Стара Загора през последните дни, били категорично доказателство, че към управляващия кръг в партията е натрупана критична маса напрежение. В северозападните структури на червените посрещнали с пълно негодувание обясненията защо Нинова е получила мандат да подпише промените в конституцията, искани от ГЕРБ, а партията отказвала да ги гласува. „Пълно малоумие – обобщили социалистите, – това се казва шизофрения.“

Откакто ексдепутатът от ГЕРБ Антон Тодоров пък разкри, че младото семейство Нинови е участвало в ръководството на три от общо десетте външнотърговски дружества за приватизация, а депутатката Десислава Атанасова днес оповести отговора на главния прокурор Сотир Цацаров, според който проверка на приватизирането на „Техноимпекс“ никога не е правено, макар Нинова да твърди, че такава е извършвана три пъти, социалистите направо били вбесени (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Възмутена съм, но не искам да е така“, коментираха веднага от „Позитано“ 20 не толкова заради фактите, колкото заради неистините, които Нинова твърди. Много хора и в червената централа, и по места започнали да се съмняват във всичко, което твърди.

Паметливи наблюдатели на процесите в страната още от зората на демокрацията припомнят откъде тръгват топлите връзки на Нинова с приватизацията, извършена от дясното правителство на Иван Костов.

Пряката връзка е тогавашният председател на Народното събрание Йордан Соколов, който е бил бракоразводен адвокат на станалата му впоследствие съпруга Ева. След тежкия развод Соколов успява да прибере и децата на Ева. Едната ѝ дъщеря е състудентка на Корнелия Нинова и се оженва за Христо Михайловски, който пък е заместник на тогавашния министър на търговията и туризма Валентин Василев, пряко наблюдаващ приватизацията на външнотърговските дружества.

До този момент изобщо не е ясно с какви активи се е разпореждала Нинова, освен със заварените 2 милиона налични пари в „Техноимпекс“, което разкри Тодоров. Пълна загадка е какво се е случило с материалните активи на дружеството в чужбина, както и със вземанията му, за които няма никаква информация.

Евентуалното разследване на тази, както и на другите сделки, изключително плашат социалистите, защото разкритията могат да им отнемат правото да говорят за морал и алтернатива в политиката. На „Позитано“ се подготвят да поискат обяснение при закрити врати от лидерката си преди фактите да са излезли в публичното пространство, изнесени от политическите им опоненти или от прокуратурата.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук