Пенсионерка от Габрово отиде в НОИ, а там ѝ казаха: Починала си на 8 юни в Германия

0
3108

Пенсионерка от Габрово вече втори месец е мъртва по документи. Смъртният ѝ акт бил издаден в Германия, а в последствие изпратен до българските власти. Близките на възрастната жена се опитват да разплетат случая, за да върнат правата ѝ на жива.

69-годишната Яна Георгиева разбира, че е „мъртва“преди месец и половина.

„Извика ме пощаджийката. Каза веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла. И аз веднага тръгнах – да видят хората, че съм жива“, споделя Яна Георгиева пред bTV.

Физическото ѝ присъствие на гишето обаче не променило обстоятелствата. Вместо това ѝ било разказано, че е починала на 8 юни в Германия, откъдето е издаден смъртния ѝ акт.

Тогава се сеща, че преди около 5-6 години е изпращала европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа като чистачка. Мъжът бил познат на сина ѝ. Синът на Яна посочва, че той е откраднал личните данни на майка му и в продължение на 5-6 години в Германия друго лице се представяло за нея.

В началото на декември семейството е сезирало районната прокуратура в Габрово. Проверката трябва да приключи най- късно до 11 февруари, но деянието е извършено извън страната ни и вероятно случаят ще бъде отнесен към Софийската районна прокуратура.

Междувременно жената е с отнети права – пенсията ѝ е спряна, а достъпът до лечение ограничен.

От служба ГРАО в Габрово са категорични, че нямат законово основание да обезсилят смъртния акт, издаден в Германия, но са сигнализирали властите. „Всички данни съвпадат.

„Направихме доста проверки, в национална база данни с тези имена, с тази дата на раждане излиза само едно лице, просто не става въпрос и за техническа грешка“, посочва Аделина Симеонова, началник отдел ГРАО – Габрово.

Също така в писмо на дирекция „Консулски отношения“, са написали, че германските служби са направили разследване, обясни още Аделина Симеонова. Според това разследване документът за самоличност е представен пред лекар от руска гражданка, която твърди, че е дъщеря на починалата. „А дефакто тази жена няма дъщеря, има двама сина“, обясни още служителката на ГРАО.

За целта семейството е депозирало молба в Окръжния съд в Габрово за обезсилване на смъртния акт издаден в Германия, но делото още не е насрочено. Копие от акта ѝ за раждане и личната ѝ карта вече са пратени на немските власти.

Семейството се надява с помощта на държавата случаят да бъде разплетен по- бързо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук