Петков и Рашков натиснаха ядрения бутон в политиката с това си действия, алармира политологът Ганев

0
242

„Кабинетът нямаше късмет. Влезе в серия от кризи – здравна, като че ли поотминава, социално-икономическа и геополитическа“, това каза политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. 

Според Ганев проблемът на проблемите са цените, а не войната и имаме „проблем, който е в пъти по-голям от другите, взети заедно“.

„Правителството започна с добра начална подкрепа – когато сравните данните с предишни такива отпреди няколко години например – и се задържа и през януари и февруари със сравнително високо доверие. Това, което отчетохме през този месец, е отчетлив спад в обществената подкрепа към кабинета. Със сигурност факторите не са един или два, това е серия от фактори“, поясни Ганев пред БНР.

Преди ареста на Борисов ГЕРБ стои статично, с резултат, близък до получения на изборите през миналата година“, отбеляза още той и допълни: „ПП в момента е на минимална дистанция от ГЕРБ“.

Това е ядреният бутон в политиката – да арестуваш лидера на опозицията“, подчерта Димитър Ганев.

„Трябва да имаш неопровержими доказателства в посока на този арест, за да го направиш с неотложност. Това, което ме притеснява, е, че тази неотложност, доколкото разбирам, е на база свидетелски показания на министър-председателя Кирил Петков, което утежнява ситуацията още повече“, каза още политологът.

Политически това е частична реабилитация на ГЕРБ и на Борисов, смята Ганев, който вижда „бумерангов ефект“ и война на интерпретации оттук нататък.

Когато става дума за арест на лидера на опозицията, това е политически акт преди всичко, не е само задържане на физическо лице. В случая ти си длъжен да имаш такива доказателства, чрез които да убедиш публиката, че ти си прав, че има нужда от това нещо. Иначе оставаме с горчив привкус. Точно това не видяхме“, категоричен е Ганев.

„Ако става дума за подхлъзване от страна на някого, не знам каква е ролята на Бойко Рашков. Ако няма отговорност, която да се поеме, това ще тежи като воденичен камък на това управление“, коментира Ганев.

По думите му партньорите в управлението са разбрали от медиите за арестите, а президентът е реагирал „доста хладно“, с разумна позиция, което е „още една стъпка в дистанцията спрямо президента“.

Не виждам какво спечелиха от това. Не виждам един пункт, по който да спечелиха, освен че за пореден път казаха – ние сме добрите, прокуратурата е лоша“, обобщи казуса политологът.

Европейската прокуратура няма правомощия при злоупотреби с преки данъци, а в случая „дупката“ в хазната, свързана с хазарта, е точно от преки данъци“, уточни Димитър Ганев.

„Има щета в публичния образ на Русия. 40% от всички запитани казват, че са си променили отношението в негативна посока, но има преплитане на много пластове. Има имиджова щета, само че при българина доминират и пацифистки нагласи“, посочи още той по друга тема от изследването на „Тренд“, свързана с войната в Украйна.

„Проучването отчита ръст в подкрепата на „Възраждане“ – не е колосален, но войната винаги усилва полюсите. Когато вземаш радикална позиция, различна от тази, която заемат почти всички останали, е нормално твърдите русофили да привидят в Костадин Костадинов свой легитимен политически представител в тази ситуация.

Голяма част от капитала на Стефан Янев се дължи на това. При „Възраждане“ не е задължително това да се окаже трайно, а Янев се позиционира в тази ситуация, набра политически капитал, но предизвикателството през неговия проект ще бъде да успява да се удържа на гребена на вълната по други теми“, каза още Ганев.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук