Петков пред The Guardian: Страхувам се, че България пак ще стане мека държава по отношение на Русия

0
201

Премиерът в оставка намеква, че президентът Радев може да върне „Газпром“ в страната

Предстоят няколко трудни дни. Борим се усилено да останем от правилната страна на историята. Това казва премиерът в оставка Кирил Петков в интревю за британския вестник The Guardian. Той заявява, че се страхува, че президентът Радев ще върне „Газпром“ в България и ще спре помощта за Украйна. Разговорът е воден преди вота на недоверие в сряда, който свали кабинета „Петков“.

Петков обвинява две неща за проблемите на своята коалиция: корупционните интереси и проруското влияние в България, които според него са обединили сили, за да свалят правителството му.

Членка както на НАТО, така и на ЕС, България зае неочаквано силна проукраинска позиция въпреки традиционните си връзки с Русия, която преди войната доставяше около 90% от природния газ.

„Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази силна политика“, казва Петков пред The Guardian, добавяйки, че вътрешнополитическата криза означава, че България сега рискува да се върне към „традиционната си роля на мека държава“ по отношение на критиките към Русия.

Опозиционните депутати свалиха правителствената коалиция, след като тя се сблъска с вътрешни спорове за бюджета и въпроса за вето върху преговорите за разширяване на ЕС за Северна Македония. Петков и неговите съюзници нарекоха тези проблеми димна завеса, казвайки, че същността е корумпирана опозиция на тяхната кампания за борба с корупцията.

Но с разпадането на правителствената коалиция в сряда, след само шест месеца на власт, един резултат ще бъде рискът за позицията на България срещу нахлуването на Кремъл, която може да стане жертва на политическата суматоха.

Ако Петков не може да създаде нова коалиция, той се опасява от „драстична промяна“ в подкрепата на България за Украйна.

„Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ на помощ ще бъде рязко намален“, казва той. „Страхувам се, че силната позиция на ниво ЕК и ЕС ще се превърне в много повече хеджиране, отколкото силен глас срещу Русия.“

Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна. Но Петков твърди, че временно правителство може бързо да сключи сделка с „Газпром“, която да накара България да се съгласи на схема за плащане на газа в рубли, както и да бъде по-внимателна в противопоставянето си на войната.

„Русия наистина иска да свали това правителство, защото ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата ще падат“, категоричен е той. „Това би било чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. И по-малко силен глас срещу тях относно санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели.“

Петков, който провежда кампания като реформатор за прочистване на политиката, поведе делегация в Киев, за да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски в края на април, където той сключи сделка за ремонт на украинските тежки оръжия на фона на вътрешната опозиция срещу директните доставки на оръжие за Украйна.

Той също така се беше прицелил в Кремъл, като в един момент се съгласи със съседните Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до съседна Сърбия. Тези действия принудиха Лавров да отмени посещението си.

Петков споделя: „Беше просто решение. Реших, че той не трябва да лети. Толкова е просто.“

Разривът около войната го постави в противоречие с президента Румен Радев – пенсиониран генерал и командир на военновъздушните сили, който казва, че доставките на оръжие в Украйна само ще удължат войната.

Петков твърди, че двамата мъже не са съгласни и по отношение на отказа за плащане в рубли на „Газпром“ – политика, която в крайна сметка доведе до спиране на износа на газ за България в края на април. А Радев беше „много категорично против“ доставката на оръжия в Украйна през трети страни. „Ние бяхме много за това“, казва Петков.

Петков, който е на 42 години и е образован на запад, казва, че вярва, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет и добавя, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната, а други 60% „не“.

„Може би президентът просто гледа на популистичните възгледи. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същия порив, както ние трябва да даваме като лидери по тези теми и да говорим с европейските членки, да бъдем възможно най-силни като съюзник в НАТО“, казва Петков.

Политическата криза създава по-непосредствени проблеми от войната. Проблемите с корупцията, твърденията за лошо управление и разширяването на ЕС в Западните Балкани играят важна роля. Петков казва, че няколко дни масови протести показват, че на улицата има силна подкрепа за неговото правителство. Но в залите на властта, каза той, войната има още поляризирани страни.

„Войната всъщност показа кой на коя страна е много ясно“, казва той. „Но за съжаление на правителството това създава все повече и повече нестабилност, защото трябва да взимате трудни решения.“

Нели Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук