Планират смяна на инсталацията за заледяване в Зимния дворец в София

0
229

Заместник-министърът на младежта и спорта в оставка инж. Владимир Харизанов проведе среща с представители на финландската фирма „Suomen Tekojaa“, които се ангажираха да изготвят идеен проект за смяна на старата инсталация за заледяване в Зимния дворец, съобщиха от Министерство на младежта и спорта.

Фирмата е изградила системата в „Нокиа Арена“ в Тампере, която бе домакин на Световното първенство по хокей на лед през май. По време на срещата бе обърнато внимание на настоящата технология в Зимния дворец, която е много стара и не е безопасна.

Представителят на „Suomen Tekojaa“ Тимо Мансикавита препоръча замяната й с нова на базата на амоняк или на въглероден диоксид. Той информира Харизанов, че системата с въглероден диоксид е нова, а тази с амоняк е изпитана и в момента е безопасна, тъй като е модернизирана.

Зам.-министър Владимир Харизанов заяви, че при евентуално финансиране на проекта от държавата реализацията му може да започне през март 2023 г. 

Представителите на фирмата обявиха, че новата система в Зимния дворец може да бъде готова за период от три до пет месеца. Трябва да се монтират нови тръби под пързалката и да бъде излят нов бетон.

Възможно е да бъде направена една инсталация за две игрища, като тя може да се използва както за отопление на залата, така и за изсушаване на въздуха. Мантинелата на игрището също ще бъде изцяло заменена с нова, която ще бъде с най-висока степен на безопасност. 

Тимо Мансикавита запозна зам.-министър Харизанов с възможността системата да се контролира дистанционно през мобилни приложения и допълни, че могат да бъдат обучени и хора в България, които да работят с нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук