Подгониха 300 души с минимална заплата, но със скъпи имоти и коли

0
503

Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход, смятат данъчните

НАП проверява 300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но са придобили скъпи имоти и коли, пише „24 часа”. Сред проверяваните има собственици на къщи в престижни квартали и на луксозни лимузини.  Данъчните припомнят, че от една година те си уреждат лични срещи с работници, чиито заплати са били в размер равен, или близък до минималния осигурителен праг за съответната длъжност, а те са напуснали или са били уволнени.

Целта на данъчните е да разберат при какви условия са работили те, докато са били наети, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане.

Много често напусналите работници разкривали схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на проверки и ревизии със значителни разкрития, допълват от НАП.

“Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Разполагаме с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите и я използваме постоянно”, коментира по повод на проверките заместник изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова

От НАП припомнят, че при проверките се доказват доходи за 5 години назад. Както и че укриване на данъци в особено големи размери се наказва със затвор от 8 години. /БЛИЦ

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.