Политолог разкри целта на акцията срещу Нено Димов

0
331

Акцията с ареста на министъра на екологията Нено Димов има за цел да се създаде усещане, че няма недосегаеми в държавата, с изключение на трима, четирима души, които всички знаем поименно. 

Това каза в интервю за БНР анализаторът Любомир Стефанов, който коментира акцията на Спецпрокуратурата във връзка с водната криза в Перник и проблемите с боклука. Припомняме, вчера екоминистърът бе един от десетките отведени за разпит.  Разследващите обискираха кабинета и дома на министър Димов. По-късно той бе задържан за 24 часа и се очаква днес да стане ясно ще му бъде ли повдигнато обвинение. „Дали трябваше, или не трябваше министърът да спи в полицейското управление, зависи от това какво обвинение ще му бъде повдигнато и дали въобще ще му бъде повдигнато. Иначе проверката би била твърде театрална“, коментира още Стефанов.

Политологът изрази надежда да не става дума за намеса на прокуратурата в смяната на един министър. „България счита себе си за демократична и правова държава, работеща на принципа на разделението на властите. Те затова са разделени, за да няма ти на мен, аз на теб, а да се държат под контрол и да работят по-ефикасно. Дали е така, ще разберем дали крушката си има опашка. Видяхме сигналите, че в МОСВ има някакви пробойни. Искаме да видим дали прокуратурата установява дали тези пробойни са по-големи отколкото ни се съобщава и действията ѝ са важни и наложителни, или просто се вдига шум за политически цели“, каза той.

Според Стефанов на премиера Бойко Борисов му липсват аргументи да се изправи пред коалиционния си партньор „Обединени патриоти“, за да поиска смяната на министър Нено Димов, и тази акция е разиграна с тази цел. „Искрено се надявам мандатът на главния прокурор да не е позьорски, в който се вдига много шум, а действията остават някъде встрани, ако въобще се стигне до тях. Надявам се арестът на министър Димов да не се окаже показателен. Истински се надявам прокуратурата да се върне към нормалната си работа и да спре да се бърка в политиката, да има политически уклон“, коментира още анализаторът и заяви, че очаква становище на изпълнителната власт по ареста на министъра на екологията, както и реакция в парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук