Половината от българите имат имунитет срещу COVID-19

0
91

Не повече от 45-65% от населението на България има някаква защита от следваща инфекция с коронавирус. Това изчисляват здравните власти в Плана за управление на пандемията от COVID-19.

Здравното министерство изпрати финален и окончателен вариант на плана. Финалният вариант на документа регламентира прилагането на всички необходими мерки за справяне с пандемията. В него се съдържа и отчет на постигнатото до момента в битката с коронавируса.

До края на юни в България са поставени общо 1 761 277 дози от наличните ваксини срещу COVID-19. Със завършен имунизационен курс са 805 473 души.

16,2% от пълнолетното население е имунизирано с една доза ваксина към 27 юни. Със завършена имунизация са 14,6%.

22,6% от хората на и над 60 години са с една доза ваксина. Със завършена имунизация са 20,18% от подлежащите.

При медицинския персонал ваксинационният обхват все още е нисък, отчитат здравните власти – едва 20,6% от подлежащите са със завършен имунизационен курс.

В домове за възрастни хора и хора с увреждания със завършен имунизационен курс са 31,3 % от обитателите.

Официално регистрираните случаи с COVID-19 в България до настоящия момент са 421 829 (6,1% от цялото население на страната). Тази бройка не отчита случаите, които не са били регистрирани по различни причини – поради това, че са преболедували леко, защото не са пожелали да си направят изследване за инфекция с SARS-CoV-2 (което е задължително условие заболяването да бъде регистрирано), или не са потърсили медицинска помощ по други съображения.

Засега здравните власти не разполагат с данни за реалния брой на хората, които са придобили естествен имунитет, се казва още в плана.

„Интерес представляват резултатите от направеното наскоро серологично проучване, което не е национално представително, но все пак обхваща 2625 лица от различни населени места, изследвани от различни лаборатории (Д-р Недялко Калъчев, юни, 2021 г.). Изследването доказва наличието на вирус-неутрализиращи тела, с цел да се изключат случаите, при които имунитетът е изграден след ваксинация, а не след естествена инфекция“.

Обобщените резултати сочат, че при 43,5% от изследваните във всички населени места се доказват такива антитела. Изследванията, проведени само в София, включват 500 души и поради това биха могли да се използват като ориентир. Резултатите показват, че при 31,2 % от тестваните 500 души се откриват данни за естествено придобит имунитет.

Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния процент от населението, притежаващ имунитет след преболедуване, пише още в плана.

Най-песимистичният вариант за заболеваемост предвижда редица ограничения, сред които забрана за пътуване, за канене на гости, затваряне на редица бизнеси, предвижда се дори детските градини да се посещават само от деца на ваксинирани родители.

Финалният вариант на документа регламентира прилагането на всички необходими мерки за справяне с пандемията. В него се съдържа и отчет на постигнатото до момента в битката с коронавируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук