Последици от неплащане на кредита

0
351
Young woman checking bills, taxes, bank account balance and calculating credit card expenses at home

Кредитът е полезен финансов продукт, който може да разреши редица проблеми, да ви изведе от трудна ситуация, да подпомогне месечния ви бюджет, да ви позволи да закупите скъпа вещ или имот, за които нямате налични средства. За много хора той е пътят към доброто образование или мечтаното събитие в живота – сватба, бал. Но кредитът може и да е началото на още по-сериозни финансови неволи или поредица от неприятни последици, ако не се изплати в посочения в договора срок или ако закъснявате с вноските си. Изпаднали в затруднено положение, обикновено хората инстинктивно се крият от кредитната институция. Това е напълно погрешна стратегия, която носи повече вреди, отколкото ползи. Финансовата институция е заинтересована да ви помогне при затруднение и да намерите заедно път за излизане от него. Тя би могла да предложи рефинансиране при по-изгодни условия и с по-ниски месечни вноски, ако споделите, че неплащането се дължи на високите вноски и вашата финансова невъзможност да ги покривате. Каквато и да е основополагащата причина за поведението ви, споделена с финансовата институция, тя може да намери своето решение, а вие да изпъкнете като отговорен кредитополучател, имащ желание и намерение да покрие заема си.

Някои небанкови кредитни институции, опериращи с бързи кредити, предлагат отлагане на вноска за определен срок в отговор на потребителските потребности и трудностите, пред които се изправят клиентите. За отлагането се дължи такса, а то може да бъде с дни или повече от месец. Спечеленото време в повечето случаи е достатъчно за излизане от финансовото затруднение и за разрешаване на проблема.

Тези ходове са винаги по-разумен вариант пред последиците от неплащане на кредита, които са:

  • Наказателни лихви

Финансовите институции налагат наказателни лихви при неплащане на кредита. Техният размер може да откриете в договора си и в Общите условия на кредита. Наказателните лихви могат да бъдат по-високи от лихвата по кредита, но дори и да не е така, те допълнително утежняват ситуацията, задължението и оттам и финансовото ви положение. Колкото повече бавите заплащането на кредита, толкова повече расте сумата, която дължите.  Става все по-трудно да се разплатите.

  • Кредитно досие

Неплащането на кредит оказва сериозно негативно влияние върху кредитното ви досие. То съдържа информация за всички ваши кредити, забавени вноски, поведение като потребител на заеми. Съхранява се 5 години в Централния кредитен регистър. Всяка банкова и небанкова институция проверява кредитното ви досие, преди да вземе решение дали да ви отпусне заема, за който кандидатствате. Лошото кредитно досие ще е изключително сериозна пречка пред вас, когато кандидатствате за кредит в следващите 5 години. Съхраняването на чисто кредитно досие трябва да бъде ваш приоритет.

  • Загуба на жилище

Когато говорим за ипотечни кредити и при сериозно неспазване на договорните условия от ваша страна, съществува реална възможност да ви бъде отнето имущество или жилището, по което сте спрели да изплащате ипотечния кредит.

  • Натоварване на поръчителите

Ако сте посочили поръчители, преустановяването на плащането на кредита от ваша страна, ще ги постави в неизгодна и неприятна позиция да изплащат вашия заем. Това сериозно ще повлияе на отношенията ви с тях и може трайно да ги прекъсне, дори да са близки хора.

  • Принудително събиране на вземанията

Неплащането на бързи кредити създава опасност кредитната компания да образува изпълнително дело при ЧСИ и да започне процедура по принудително събиране на вземанията. Ситуацията е изключително неприятна, тъй като от вас ще се изисква заплащане на цялата сума наведнъж, а не само на забавени вноски. Ако не я изплатите, могат сериозно да пострадат вашите доходи, движимо и недвижимо имущество, част от което може да ви бъде отнето, за да се погаси кредитът. Не чакайте ситуацията да се усложни до тази степен, говорете с институцията и намерете изход, преди да преустановите плащането на кредит.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук