ПП се били маскирали, нямали истински евроатлантически каузи

0
194

Можело да работят с БСП и „Възраждане“ в следващия парламент

Вследващия парламент вероятно няма да има такова голямо евроатлантическо мнозинство. Такава прогноза направи пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ.

„Вероятно ще се увеличи подкрепата за „Възраждане“ и тази за БСП. Те играят в синхрон срещу еврото. Това защитава руския интерес“, каза той.

Скъсването с руските зависимости не е причината този парламент да има кратък живот, смята Добрев. Той обаче се съмнява в евроатлантическата ориентация на ПП.

„ПП не преследват истински евроатлантически каузи, а просто са се маскирали като такива. По-скоро може да ги видим да работят с БСП и „Възраждане“ за забавяне на приемане на еврото в България“, посочи той.

Има три закона, необходими за еврозоната, които не сме приели, напомни Добрев.

„Законът срещу пране на пари беше бламиран от ПП. ДБ пък не говорят за него. Може би застрашава някакви интереси , свързани с ПП“, смята Добрев.

Делян Добрев коментира и присъствието на Владислав Горанов в списъка, изготвен по закона „Магнитски“.

„Когато Горанов беше финансов министър, ние влязохме в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз. Ако не беше ПП, в началото на тази година, заедно с Хърватия, щяхме да станем член на еврозоната. ДБ и ПП се държат некоректно в момента и извличат политически дивиденти от тази ситуация.  Владислав Горанов напусна всички партийни постове още през лятото на 2020 година“, припомни Добрев.

Вносители на важните решения в енергетиката, които взе този парламент, сме аз и моите колеги от ГЕРБ, напомни Добрев.

„Това е решението за диверсификация на ядреното гориво. Задължихме МС да спре да купува ядрено гориво от руснаците. За 5-ти блок се взе решение да се купува американско гориво. За 6-ти блок ще купуваме френско гориво. Това са важните решения в енергетиката и те бяха взети. Друго важно решение е изграждането на 7-ми и 8-ми блок. След началото на войната е невъзможно там да има руско оборудване. Това беше гласувано“, каза той.

Газът в Черно море може да доведе до енергийна независимост, обясни още Делян Добрев.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук