Президентът Румен Радев връчва днес третия мандат на „БСП за България“

0
498

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Събитието е днес, от 17.00 часа, на „Дондуков“ 2.

 

Изборът на Радев да връчи третия мандат на БСП не е изненада. Това се очакваше. Изненада обаче е бързането му да връчи третия мандат още в понеделник, след като беше дал знак, че това ще стане в четвъртък. На „Позитано“ 20 не са очаквали толкова скоро да получат мандата. Нинова научила от медиите, че в понеделник презедунтът ще ѝ връчи третия мандат.

 

Все още не е завършило и съвещанието на ръководството на ПП в Банско, откъдето трябва да дойде решението им за участие в третия мандат.

 

В петък, след консултациите при президента, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът в една демократична държава трябва да е от най-голямата политическа сила.

„Що се отнася до Кирил Петков от „Продължаваме промяната“, призовахме Кирил Петков да не е кандидат-премиер и му прави чест, че направи крачка назад. Основата за преговорите няма да са личностите, а програмата. В демократична държава първата политическа сила трябва да излъчи премиер. Продължаваме да смятаме, че „Продължаваме промяната“ трябва да излъчи премиер“, каза Нинова.

 

„Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни сериозни изпитания през есента и зимата и не смятаме, че тази политическа отговорност трябва да се размива, скривайки се зад експертен кабинет“, каза Нинова по време на разговорите с държавния глава.

Основа за разговори трябва да бъде програмата, която изготвихме с ДБ и ПП, заяви в началото на срещата Корнелия Нинова.

„Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. Изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Това правителство оставя страната финансово стабилна и с рекорден ръст от 20%, което ни поставя на първо място в ЕС за първи път. 22 млрд. лв стигнаха до българите по различен начин“, каза тя.

„Декларираме готовност, ако решите да връчите трети мандат на БСП, да положим усилия, за да гарантираме работещ парламент с общи усилия. ПП, БСП и ДБ имаме програма, която е ясно разчетена. В нея заложихме три приоритета – да продължим да бъдем социалната партия и да поставяме на първо място социалната политика. Има мерки за преизчисляване на пенсията, безплатни лекарства и учебници и подкрепа за млади родители.

Второто е икономиката и подкрепа за бизнеса. На трето място за нас е безкомпромисната борба с управлението на Борисов. Водим я вече 6 години и тя трябва да продължи. Кражбите, течовете и корупцията трябва да бъдат спрени. Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от четворната коалиция и този, който припознае програмата, да я изпълним“, обясни още вицепремиерът в оставка.

 

Нинова допълни, че са готови да седнат на масата на преговорите с всички партии без ГЕРБ и ДПС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук