Преизбраха Илхан Кючюк за съпредседател на АЛДЕ

0
217

На конгреса са обсъдени предизвикателствата пред ЕС

Евродепутатът Илхан Кючюк е преизбран с огромно мнозинство за съпредседател на Партията на европейските либерали АЛДЕ по време на 42-я конгрес на АЛДЕ, който се проведе от 2 до 4 юни в Дъблин. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

На конгреса са обсъдени предизвикателствата пред ЕС и приоритетите на Европа преди следващите европейски избори. Сред ключовите теми, дебатирани на форума, бяха бъдещето на Европа, енергийните доставки,  войната в Украйна и пътя към мира, а участниците оформиха либералния отговор на предизвикателствата, стоящи пред Европа, като единодушно заявиха желание за единство, се отбелязва в съобщението.

Илхан Кючюк поздрави делегатите от повече от 60 либерални партии, които членуват в АЛДЕ, за гласуването доверие и очерта перспективите за бъдещето на либералите и ролята им в оформянето на Европа утре.

„Пред нас стоят огромни предизвикателства. Либералното семейство не само има думата за това как да отговорим на тях, но нашата сила е навременното действие. Ние работим ръка за ръка с гражданите. И днес отново трябва да покажем същата категоричност и сила, която притежаваме, това е повратният момент в Европа“, заяви Кючюк.

Той посочи няколко цели пред АЛДЕ, за които в следващите месеци трябва да работят усърдно, за да успеят да ги постигнат. На първо място, според Кючюк, е реформирането на партията, за да е най-модерната и най-ефективната от европейските партии. Вторият приоритет е да се увеличи подкрепата за националните партии, част от либералното семейство, не само на европейските избори. Той отбеляза още подготовката за европейските избори през 2024 г., която да доведе либералите до победа.

На заседанието на Съвета на АЛДЕ беше взето решението партията на украинския президент Володимир Зеленски „Слуга на народа “ да стане член на либералното семейство.

Съветът обсъди и няколко спешни резолюции, фокусирани върху ключови теми като енергийните доставки на Европа, защитата на гражданите и институциите от кибератаки, подкрепата за статут на кандидат за членство в ЕС за Грузия, Украйна и Молдова. Либералният алианс вероятно ще приеме своя собствена резолюция относно статута на кандидат за членство в ЕС за трите държави.

Участие в конгреса взе и делегация на ДПС, водена от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

АЛДЕ е една от най-големите европейски партии, които са сериозно представени в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук