Пренебрегването и насилието в детството предопределят лошо здраве

0

Физическото насилие в детството увеличава с 3,6 пъти риска от тютюнопушене в зряла възраст. То е свързано с риска от ранно начало на сексуалния живот, който нараства с 3,7 пъти. Физическото насилие в детството увеличава двойно риска от множество сексуални партньори и 1,7 пъти този от злоупотреба с алкохол. Това сочат данните от проведено проучване на Националния център по обществено здраве и анализи. Данните представи д-р Румяна Динолова от НЦОЗА. Изследването обхваща 600 студенти по медицина и помагащи професии в шест български университета. Основният извод от проведеното за пръв път изследване у нас показва, че пренебрегването и насилието в детството предопределят лошо здраве в зряла възраст. Насилието и пренебрегването в детството са широко разпространени. 40,9% от анкетираните са преживели емоционално насилие, 28% физическо, 11,3% – сексуално. 9,3% от участниците в изследването споделят, че са били физически пренебрегвани в детството си. Емоционалното насилие повишава риска от пропушване в ранна възраст 3 пъти и два пъти риска от злоупотреба с алкохол. Преживяното в детството сексуално насилие увеличава риска от ранна сексуална активност и вероятността за множество сексуални партньори два пъти и половина.

Проучването е свързано с това как неблагоприятни преживявания в детството се отразяват – сърдечно съдови заболявания, карциноми и психични разстройства.

Това, което сме изследвали, е свързано с преживявания на детето до 18-тата година, които могат да засегнат пряко или косвено неговия живот, посочи д-р Динолова.

Изследвана е още връзката между фактора за насилие и дисфункционалната семейна среда.

Така 46.6% от студентите споделят, че в детството си са били свидетели на семейно насилие, други 24.1% са от семейство на разведени родители, 7,5% са съжителствали с човек с психично заболяване, 9% – с алкохол, 3,3% са съжителствали с член от семейството, който е живял в затвор.

Това се отразява в развитието на детето като променя неговите социални, емоционални и когнитивни способности.

Според данни на СЗО 70% от случаите на ранна смърт сред хората в зряла възраст се дължат на типа поведение, формирано по време на съзряването в периода между 10 -19 години.

Половината от младите хора в България започват полов живот на 16 години.35% от тях не са използвали предпазни средства по време на първия си полов акт. Броят на младите хора, инфектирани с ХИВ, също е голям – 34% на възраст между 20 и 29 години.

Запазва се тенденцията за висока употреба на алкохол – 86% от българските ученици на 16 години поне веднъж са опитвали алкохол по данни на ESPAD за 2015 г. 59% от 16-годишните са пили веднъж в месеца. 35% от учениците ни са опитвали наркотици. 27% от българските ученици са употребили канабис поне веднъж в живота. 7% от учениците в Европа и 12% от българските са употребили канабис в последните 30 дни.

От Националния център по обществено здраве и анализи настояват за часове по здравно образование и освен това стандарт, регламентиращ какво трябва да включва то. В Центъра се предлага и обучение на учители, но засегаздравното обучение остава пожелателен, а не задължителен елемент от подготовката на учениците.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.