Прокурори и следователи от Перник и Радомир защитиха Иван Гешев от политически противопоставяния

0
237

Според магистратите, срещу кандидатурата на зам.-главния прокурор за следващ „обвинител № 1“, както и срещу самото държавно обвинение, се провежда безпрецедентна атака

В позиция до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС)  прокурорите от окръжната и районната прокуратура в Перник, следователите от Окръжния следстен отдел в града, както и обвинителите от Радомир защитиха кандидатурата на Иван Гешев за следващ „обвинител № 1“ от атаки и политическа намеса.

Магистратите изтъкват, че това не е първата процедура за избор на главен прокурор, която е съпроводена от атаки и „политически противопоставяния„, след настъпването на демократичните промени. Те обаче припомнят, че за първи път сме свиделите на конкурс за този пост, в който е номиниран магистрат от гилдията и „зад който единодушно застават всички членове на Прокурорската колегия на ВСС“.

„Срещу тази кандидатура се провежда безпрецедентна атака и личностно противопоставяне, които целят компрометиране не само на самия кандидат, но и на Прокуратурата като институция и решението на ПК на ВСС. Те са атака срещу конституционно уредения статут на органите на съдебната власт и начините на избор на техните ръководители“, коментират магистратите от Перник и Радомир разразиралата се медийна и политическа битка срещу кандидатурата на Иван Гешев.

„Изразяваме нашата увереност, че така важният избор, както за съдебната система, така и за страната, ще протече в дух на законосъобразност и констуктивност“, пише още в позицията на прокурорите и следователите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук