Промени за скъпоструващи лекарства обмисля новият шеф на НЗОК (ДОПЪЛНЕНА)

0
11217
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

На първо време управителят на НЗОК се кани да промени изписването на скъпоструващи лекарства с протоколи. Превес в избора ще има по-евтиният. Това посочи пред журналисти управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и обясни, че това ще доведе до по-кратък път на пациента до тези лекарства, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

По думите му в момента „ако един човек решава какъв да бъде продуктът, с който да се лекува, и да речем има алтернатива от пет продукта и пациентът е подходящ за четири от тях, кой според вас избира този, който трябва да реши? Аз ще ви кажа – по принцип избира най-скъпия, защото най-скъпият предлага най-атрактивни условия“, коментира той .

Д-р Дечев се обяви за принципа, че тогава, когато има избор на няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, тоест с еднакви показания и противопоказания, ще трябва да се избира най-евтиният в момента начин на лечение. 

По думите му това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си от влияние към това да предлагат най-атрактивна цена.

Очакванията на новия шеф на НЗОК ще доведе до връщане на лекарства, които са по-евтини.

Д-р Дечо Дечев коментира и евентуалните рокади в НЗОК като изтъкна, че „хора, които не искат да има рокади, вече са направили едни предварителни действия, с които са бетонирали кадровата ситуация в момента“.

Дечев изрази надежда, че ще му бъде позволено всеки, ако иска, да прави промени и да има екип.

Той коментира още, чепроблемът с лечението на българи в чужбина е огромен.
„Много голяма част от тези средства, които плащаме – трите места, които изпращат българи в чужбина – министерство, фонд за деца и каса – е не по-малко от 150 млн. лв. годишно. Огромната част от тези средства не отиват при екипа, те отиват за логистика, печалба на болницата, посредници, лобисти“, посочи д-р Дечев.

Той настоя за извеждане на редките заболявания в отделна програма. По думите му в момента лекуваме това, че липсва каквато и да е профилактика за тях. „Тоест, ако се инвестира в профилактика, ако ние можем да избегнем огромната част от тях в пренатания период, ще имаме далеч по-малко разходи“.

На въпрос как ще засили контрола, Дечев настоя, че големият проблем в контрола е, че касата се занимава с дейности, за които няма компетентност.

„В момента няма медицинско лице в касата, което да е по-компетенто отколкото този лекар, който е извършил медицинската дейност, която трябва да контролира касата. Цялото това нещо се получава поради неясноти в така наречените алгоритми на клиничните пътеки. Трябва да е променен алгоритъмът на клиничната пътека – какво се полага на пациента, какво е задължителното, което трябва да се извърши и след това контролът трябва да проверява именно това“, заяви той.

По думите му в много от така наречените клинични пътеки има неясноти, заради които се случва парадокса – Касата да проверява медицинска документация постфактум.

Относно контрола на преразхода на болниците Дечев заяви, че като управител на болница е длъжен, ако има извършена медицинска дейност, която не е заплатена, да търси начин тя да се заплати, включително и чрез съд.

Той призна, че сега ще изпадне в ситуация, която е непозната и припомни, че УМБАЛ „Иван Рилски“ е една от болниците, които е завела дело. „Така че в момента ще трябва да се явявам и от двете страни“, коментира новият управител на НЗОК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук