Променят методиката за ТЕЛК

0
5039
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Променят методиката за оценка на медицинската експертиза. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди готвените промени, които бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ.

Двете организации удариха рамо на правителството за промените в медицинската експертиза, регламентирани в Проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза.

„Механизмът, по който ще се прави медицинската експертиза – отсява всички случаи, при които има натрупване и постигане на един нереално висок процент на инвалидизиране от по-маловажни заболявания или такива, които нямат нищо общо с индивида“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос за гаранциите, с които ще се избегне масово разболяване на цели села.

Той акцентира върху начина на формиране на ТЕЛК-овете на ротационен принцип, като очакването е по този начин да се намали корупционният натиск върху тях.

На въпрос дали ще поиска от НЕЛК да влезе във въпросните села и махали с епилепсия, Симеонов заяви: „Никакво чакане, наредбата влиза в сила от момента, в който бъде публикувана. Никакво чакане няма да има. Тези случаи веднага се набиват в очи – села, махали със сходни заболявания, всички със заболяване на горните дихателни пътища и то само в един квартал“, коментира Симеонов.

По думите му трудно би могъл да бъде извършена проверка и контрол на въпросните цели махали от НЕЛК.

С наредбата променяме философията на формиране на медицинката експертиза„, коментира още той.

НЕЛК това му е работата. Защо аз до го искам – ако трябва ще го поискам„, коментира вицепремиерът във връзка с въпросната проверка.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов допълни, че това е искане на самите организации на хората с увреждания – да се направи проверка, да се извадят решенията на географска карта и Затова настояването е НЕЛК да имат възможност да работят не само по документи, но и да им се даде възможност за реални проверки. Той настоя, че сега с тази нормативна възможност се създава възможност хората с увреждания, които към момента са получили някакви права, те да бъдат изгубени. „Тази реформа трябва да се случи по друг начин. Първата стъпка е установяването на това, което наричаме фалшиви ТЕЛК-ове и на това разчитахме в Наредбата, която ще регламентира начинът, по който ще работят тези институции“, аргументира се Манолов.

Той постави въпроса и доколко НЕЛК ще е в състояние да ревизира решенията на предходните комисии. От доклада на министъра на здравеопазването става ясно, че това ще е възможно само по документи.

Манолов заяви, че това, което си е позволил да предложи е към тази дата в абсолютна стойност плащанията ще бъдат запазени такива каквито са. Така правата на хората с увреждания да бъдат гарантирани.

КНСБ, въпреки че първоначално се въздържа от подкрепа, в крайна сметка подкрепи готвените промени.

От БСК настояха за много по-радикален подход, продиктуван от мащаба на проблемите, с които се сблъскват. БСК отново настоя за приемането на международната класификация на работоспособността, уврежданията и здравето на СЗО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук