Професор: До средата на март пускат „коктейла“, с който се излекува Тръмп

0
2764

Снимка: Кадър БНТ

Хапче за коронавируса обаче скоро няма да има, заяви проф. Илко Гетов

Много активно се работи по пускането на „коктейла“ от моноклонални антитела, с който президентът Тръмп беше лекуван от антитела. Хапче за коронавируса обаче скоро няма да има. Това коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Решението за масовата ваксинация беше правилно, но за съжаление, проблемът с фармацевтичната индустрия и това че не са пресметнати потребностите на фона на разгарящата се епидемия, доведе до отмяна“, допълни той.

Средно в света 3 на 100 човека са ваксинирани. Най-широко покритие в ЕС има в Малта – там почти 15% са ваксинирани, от нашите съседи с най-много е Сърбия – почти 19%, България се приближава към 2,9 на сто, тоест средното за света, обясни проф. Гетов.

Той е категоричен, че в България могат да се използват само разрешените в ЕС ваксини и то доставени директно от производителя.

Чисто регулаторно няма как да се случи внасяне на ваксини от трети страни. Унгария е използвала т.нар. възможност за национално решение за руската ваксина и могат да я прилагат само и единствено на територията на страната. При нас вариант за солови акции няма, заяви проф. Гетов.

„Не бих казала, че имаме основания да се колебаем и да избираме – и двете ваксини имат една цел – да създадат имунитет. Това показват и указанията на експертните комисии, публикувани на сайта на МЗ“, обясни клиничният имунолог проф. Мария Николова.

„Хората могат да бъдат спокойни. Мисля, че отливът на „Астра Зенека“ е временно препятствие, прави се всичко възможно да има гъвкавост в логистиката и мисля, че кампанията ще постигне поставената цел“, допълни тя.

В момента две ваксини се разглеждат активно за одобрение от Европейската агенция по лекарствата – тази на „Джонсън и Джонсън“, а другата също е РНК, както на „Пфайзер“ и „Модерна“, обясни проф. Гетов.

Относно ваксинирането на бременни, проф. обясни, че препоръката на Борда по акушерство и гинекология е жени, които планират бременност в близките месеци, бременни са или кърмят, би трябвало да се въздържат от ваксинация по простата причина, че сега действащите ваксини не са тествани върху бременни.

Теоретично е напълно възможно и се правят клинични проучвания за съчетаване на две дози от различни проучвания – в Оксфорд тестват препарата си в съчетания с ваксината „Спутник“, всичко това обаче все още е в процес на клинични проучвания, обясни проф. Николова.

По думите й ключът не е в антителата, а в клетките на имунната памет – от тях зависи колко ще продължи и колко ще е ефикасен имунитетът ни след ваксинацията.

Проф. Гетов допълни, че компаниите много усилено работят за добавяне на трета доза след известно време за новите мутации на вируса. От „Астра Зенека“ разработват назален спрей за директно впръскване в лигавицата на носа, а до средата на март ще е факт и „коктейла“ от моноклонални антитела.

Ваксините обаче са най-ефективния начин за справяне с пандемията, подчерта проф. Гетов.

Валерия Белчевска

dnes.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук