Проф. Близнашки: Изпуснат е контролът на цените на ток и вода, идват протести

0
2681

Паралелната държава се разпорежда вече 30 г., смята той

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки е на мнение, че провалът на 46-ия парламент е бил предопределен.
„Още съществува тази вълна, която вкара в политиката т.нар. протестни партии, а те очевидно не са готови да управляват. Те са програмирани да изпълнят определени задачи, свързани с разбиването на националната държавност и всичко се свежда до премахването на Спецправосъдието, отстраняването на главния прокурор“, заяви той.

Днес държавният глава Румен Радев обяви, че на 14 ноември отиваме на избори 2 в 1 – президентски и парламентарни. В близките дни той ще разпусне 46-ото Народно събрание.

Според Близнашки Радев е направил всичко възможно, за да се случи този сценарий. По думите му президентът е отлагал разпускането на парламента, с което всеки ден е нарушавал Конституцията.

„Държавата ще преживее и без актуализация на бюджета. Тези приказки, че гражданите ще пострадат, пенсионерите ще пострадат… Нищо подобно. Ще пострада администрацията. Едно редовно правителство след изборите може да се справи със ситуацията“, посочи още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

„Катастрофата е свързана с това, че е изпуснат контролът на цената на тока и водата. Хората тепърва ще го усетят по джобовете си и тогава всички ще изскочат на улицата. Миналата година беше фалшив протест. Тепърва предстоят истинските протести, защото ще се засегнат материалните интереси на огромна част от българското население“, предупреди бившият служебен премиер.

Проф. Близнашки е на мнение, че външни фактори имат огромен стремеж да приключат с опитите България да води независима политика. Такова вмешателство във вътрешните работи на България никога не е имало, изтъкна той.

„Неслучайно Румен Радев на Шипка говореше да преодолеем страха. Той се страхува. Всички се страхуват от това, което правят, защото последиците ще бъдат много тежки за самите тях. Ако нещата се обърнат, Румен Радев ще носи наказателна отговорност за държавна измяна“, заяви гостът в студиото.

„Въпросът е да се нанесе удар и да е ясно, че тази съдебна система ще обслужва интересите на олигарсите. Големият проблем е паралелната държавата – хората, които дирижират прехода в България. Те започнаха да измират. Вземат грешни решения и тези решения не могат да се преразгледат. В тези 30 години кой кадрува и се разпорежда с държавата – остатъците от Държавна сигурност. Онези хора, които започнахме реформите в началото на 90-те, не успяхме да се справим с тях“, разкри проф. Близнашки.

„Децата и внуците на Държавна сигурност ще спасяват демокрацията в България, това е абсурдно! Но те разбират, че за това, което вършат, рано или късно ще се търси много тежка отговорност. Провалът е много близо“, смята още той.

И посочи, че преди 5 години паралелната държава е допуснала историческа грешка, когато е допуснала да се издигне кандидатурата на генерал от запаса, визирайки Румен Радев.

„Отприщи се онова явление, което от историята е известно като бонапартизъм. Това е авторитарен режим от хора със специфично мислене, които гледат на политиката като на война“, подчерта проф. Близнашки.

Анисия Иванова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук