Проф. Божидар Димитров: Разкриването на Местан е най-големият успех за разузнаването ни

0
814

Отцепническите пируети на Лютви Местан в ДПС създадоха основателни съмнения, че проваленият бивш лидер на движението готви опасен за националните интереси проект. Едва ли има по-добър събеседник по темата от историкът ни и директор на НИМ професор Божидар Димитров.

 

– Г-н Димитров, има ли опасност от създаване на ислямистка партия покрай отцепването на Лютви Местан от ДПС ?

 

– До известна степен да, тъй като в редиците на отцепниците е и Хафъзов, за когото отдавна съм си извадил извод от речите му в Народното събрание, че е един завършин джихадист. Но пък се чудех как се работи съвместно с Местан, който е прекалено светски човек. Познавайки нравите в Народното събрание, мисля че Местан дори и да влезе в него, което също е един проблем, тъй като за неговата партия трябва да гласуват поне 140 000 души, а толкова идиоти няма дори сред турците и циганите, но пък сред българите има, в Народното събрание ще стане нетърпимо за него. Всички ще му викат турския шпионин и ще го призовават да напусне. Известно е, че българските разузнавачи и контраразузнавачи бяха прогонени от Народното събрание само заради принадлежността към ДС. Освен това за ислямисти в България няма почва. Турците са главният електорат на ДПС, а тя е твърде светски настроена, тъй като са били 500 г под „българско робство“ и са се научили също като нас да бъдат умерени, спокойни, толерантни и дори да имат по една жена.

 

– Виждате ли дългата ръка на Ердоган в действията на Местан ?

 
– Естествено, всичко което е правил Местан, го прави под диктовката на турското правителство. Това обаче е един голям провал за него и до известна степен съм горд, че той е разкрит именно от българското контраразузнаване и че все още сме държава и имаме разузнаване и контраразузнаване. Не знам точно кое от действията на нашата агентура в Анкара е допринесло, но това е най-големият успех за българското разузнаване.

www.standartnews.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук