Проф. Герджиков с твърда позиция за скандала с Мата Хари и кюлчетата злато!

0
2662

Президентът е този, който може да каже истината на нацията, да каже какво не е наред в политическия живот и да създава атмосфера на нетърпимост към нещата които изброих, поясни ректорът на СУ

Колебах се известно време, защото не исках да си го причинявам. Но ми се струва, че е момент, в който има значение кой ще изберем и зад какви идеи ще застанем. Аз се съмнявам, че има български гражданин, който да е доволен от политическия живот. Очевидно е, че има какво да се подобри. Необходимо е партиите да си говорят помежду си и да не се противопоставят само заради самото противопоставяне. 

Това заяви проф. Анастас Герджиков в ефира на БНР, отговаряйки на въпрос, защо е решил да се кандидатира за президент и да се изправи срещу Румен Радев.

„Правомощията на президента са описани в Конституцията, те не са малко, те са може би близо 20, но наистина са свързани с периферни дейности. Но има и моменти, в който ролята на президента става важна. Президентът е този, който може да каже истината на нацията, да каже какво не е наред в политическия живот и да създава атмосфера на нетърпимост към нещата, които изброих“, каза още той.

Герджиков категорично отрече за договорка с ГЕРБ

„Бях издигнат от Инициативен комитет. Идеята да се издигна беше част на моите приятели. Те ме убеждаваха, колебах се известно време, включиха се приятели и извън академичната сфера, и от синдикатите.

Накрая се появи Красимир Вълчев и каза, че може да говори за евентуална подкрепа от страна на ГЕРБ. Това ми даде известен кураж. Ако това е упрек, не разбирам защо. И другите двама кандидати са подкрепени от партии, с които са водили предварителни разговори“, разкри кандидат президентът.

По думите му ГЕРБ продължава да бъде най-голямата българска партия, защото са видими техните успехи, икономиката, доходите, инфраструктурата, влизането в чакалнята на еврозоната.

„Не дължа каквото и да е било на партия ГЕРБ. Сделка няма, още в първия ми разговор с ГЕРБ аз разбрах, че те нямат никакви условия. Пожелавам на другите кандидати  да чуят същото.

Искам да съм президент на всички българи. Не искам да се карам с половината българи, а утре да им кажа, че съм техния президент. Ще приема подкрепа от всички. Няма никакви ограничения. Бих приел подкрепа от всяка партия. Не виждам как някой би поискал нещо от мен. Аз ще намеря баланса и ще направя така, че да бъдат удовлетворени интересите на всички обществени групи“, поясни Герджиков.

Ректорът на СУ обясни и позицията спрямо Истанбулската конвенция.

„Казах балансираната си позиция за Истанбулската конвенция. Тя е полезна с това, че се обявява срещу насилието срещу жени и за правата на гражданите. Проблемът е, че в този текст имаше и други текстове, които разтревожиха други част от българското общество. Защо трябва да кажем на тези хора, че са глупави и нищо не разбират вместо да им обясним всичко“, каза той.

„Това което мисля, за всички подобни скандали, е, че всичките обвинения се доказват в съда. Ако всичко това е вярно, е много лошо. Ако не е вярно, е много лошо, че някой го прави“, каза Герджиков за скандала с Мата Хари, кюлчетата злато и чекмеджетата.

„Ако предлагате при най-малкото съмнение един политик да подава оставка. Аз съм за това. Приветствам този подход. Но за мене е важно и да имаме правила, които да не допускат подобни корупционни практики. В САЩ също са подготвени законопроекти да не се допуска корупция. Трябва да има битка с корупцията. Това е световен проблем“, каза още той.

Герджиков коментира и желанието на опонентите си за съдебна реформа.

„Много пъти казах, че подкрепям това, което говори Лозан Панов. Идеята за върховенство на правото е една от основните идеи, които аз отстоявам. Но каква да е съдебната реформа, трябва да решат експертите.

Темата е сложна, някои неща са свързани с промяна на Конституцията, с промяна на законодателството. И при действащия президент имаме комисия и тя не достигне до единно мнение.

Трябва да създадем много добри правила да не се допуска корупция и по-рано., да прилагаме това законодателство“, поясни той.

Що се отнася до внасянето на Плана за възстановяване в Брюксел, Герджиков каза, че за съжаление ние нямаме друг избор, освен той да бдъе внесен от служебния кабинет.

„Служебният кабинет трябва да довърши този процес. До преди година темата беше как да изглежда плана, а да развием икономиката си. Тогава темата беше кой да е най-добрия план, сега темата е как да внесем и да бъде одобрен незабавно някакъв план. защото ако това не стане бързо ще има поредица от последствия. Ако до Нова година не бъде одобрен плана, след това ще означава, че сме се съгласили да не получаваме авансово средства. А първи да инвестираме и след това да получаваме. Това за икономиката ни е голям проблем. Това ще позволи да ни извиват и ръцете да включваме каквото и да е“, каза още той.

Герджиков зае позиция и относно затварянето на мините „Марица“.

„Няма дата за закриване на мините. Мое лично мнение е, че мините не трябва да се закриват до 2038 година. Този проблем възникна тъкмо защото се забавихме. Идеята да се сложи такава дата, е защото скоро ще сме готови на всичко, за да се приеме плана“, каза той.

„Ядрената енергетика е евтина и безопасна. трябва да мислим в тази посока. Това е един от вариантите да заместим производствата, опасни за околната среда. Реакторите трябва да се използват в АЕЦ Козлодуй, защото засега е Белене е твърде скъпо“, добави Герджиков.

Говорейки за позиция на България относно Северна Македония и членството ѝ в ЕС, ректорът на СУ каза, че тя трябва да е постоянна.

„Политиката на ГЕРБ трябва да продължи и при следващото правителство, включително и от следващи президент. Тя е, че трябва да бъдат интегрирани тези шест страни от Балканите, но трябва да се изпълни и договора за добросъседство, който не се изпълнява от години. Проблемът не е в историята. Комисията се занимава с история и образование. Тоест как да не преиначаваме историята, за да не създаваме следващото поколение, което да мрази съседите“, поясни той.

Чувам от македонската страна предложения, които са по-конструктивни, но са обвързани със срокове и ангажименти. Дай Боже да имаме този път адекватна реакция, добави кандидат президентът.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук