Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през февруари

0
158

“Предишното редовно правителство на кабинета Петков възложи на група добри епидемиолози от Пловдив, сред които и ръководителката на катедрата проф. Ани Кеворкян, да анализира смъртността от COVID-19. Оказа се 860 000 години загубен живот. Това е загубеният живот на хората, починали от COVID”, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ.

Според него цивилизованите държави трябва да си извадят изводите, че здравните системи са били много не подготвени. “Вариантът, който в момента е в Китай, и в Европа – Омикрон, няма нищо общо като вирулентност, като смъртност причинител, каквото беше преди две години. Още преди три години казах, че еволюцията на вируса е такава, че да може по-лесно да се разпространява и полеко да се прекарва. Философията на вируса е не да убива, а да се разпространяват на човек на човек. По начало още преди три години знаехме, че това е вирус, който сравнително често мутира”, добави Кантарджиев. Той е категоричен, че от една година цялата законодателна дейност на правителството е да лишава министъра на здравеопазването от възможност да реагира на остри ситуации, да закупува реактиви, медикаменти, да заплаща на хората, работещи в епидемична обстановка.

“От 30 години говоря на студентите в моите лекции – изписвайте български лекарства, за да запазвате работните места в страната. От най-големият износител на антибиотици, ние станахме вносител на антибиотици. Доста от субстанциите се правят в Индия и в Китай. Според мен се спекулира с недостига на лекарства”, каза Кантарджиев. По думите му се лекарства се крият и се задържат, за да бъдат реекспортирани. “Пикът на грипа се очаква през февруари, но сега започна епидемиологичното разпространение на грипните вируси”, добави той. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук