Проф. Кантарджиев със страховито признание за коронавируса и жертвите му у нас ВИДЕО

0
2780

Ако не си бил в контакт с китайци и не си бил в тяхната страна, няма смъртоносен вирус – има нашенски

Присъствал съм на четири глобални заплахи, обявени от Световната здравна организация. Еболата не бе опасна за българите, Зика – също. Това сега обаче е сериозна заплаха. Това заяви в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

„Двамата българи, идващи от Китай, трябваше да пътуват към Белгия и след това у нас. Понеделник на обед ще имаме съвещание на тази оперативна група. Там ще разберем как ще се процедира с тях. Първо бе обявено за днес но, д-р Кунчев ми каза, че може да е в неделя. Ако си дойдат днес – добре дошли“, заяви експертът.

„Има готовност – инфекциозната клиника на ВМА е прекрасна. Принциъпт е такъв – вирусът е нов и още не знаем напълно поведението му. Препоръките са изолацията да е 14 дни от деня в който си бил в контакт с вируса. То се развива обаче на 4-ти, 5-ти или 6-ти ден. При 90% от хората е така“, добави проф.Кантарджиев.

По думите му обаче не се знае в колко близък контакт трябва да е човек, за да се разболее: „В Европа има внос на инфекцията – доказано е. В Германия млада китайка идва на семинар, контактува с хората и един от тях се разболява. Доколко близък контакт са имали – не е оповестено“.

„На 10 години мутира някой корона вирус. Първият пример е 2002 г. Тогава разболееш ли се – всеки трети умира. Сегашният вирус много по-лесно се предава. Има високо предаване, но пък млади хора не боледуват тежко. Лошото е за такива като мен – хора над 60 години, които правят двойна бронхопневмония“, каза още той.

Запитан колко е притеснен по скалата от 1 до 10, професорът заяви: „Присъствал съм на 4 глобални заплахи, обявени от Световната здравна организация. Еболата не бе опасна за българите. При Зика пък – ако си бил в Латинска Америка и си бременна жена, да се страхуваш… За мен това сега е сериозна заплаха. Много силни самолетни връзки има, много хора идват в Европа“, добави Кантарджиев.

На въпрос какви са нашите мерки, той отвърна: „Термокамерите имат един положителен ефект. Не могат да решат 100% нещата. Времето, когато си се заразил до проявата… Ами ти, ако пътуваш преди да си проявил заразяванията, няма да имаш температурата, но пак ще си носител“.

„Болният, който е във ВМА от 7 дни е в добро състояние, отрицателен тест. Жената от Южна България, която е в столична болница – тестът й е отрицателен, но у нея намерихме мета пневмо вирус. Третата жена, която е в болницата в Добрич – тестът е отрицателен. Когато човек е в пълно здраве, той може да се разболее – тестът ще е отрицателен“, каза още експертът.

„Хората, които се връщат от Китай, трябва да са изолирани, защото са били в контакт. Медийният интерес към корона вируса обаче накара много хора с хрема и кашлица да идат на лекар. Ако не си бил в контакт с китайци и не си бил в Китай, няма корона вирус – има нашенски вирус. Най-много са N3, свинският е на второ място – 140“, уточни той.

https://www.vbox7.com/play:419dc7b4fa

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук