Проф. Кантарджиев: 24 нови случая са доказани за вчера – 17 май

0
170

Проф. Тодор Кантарджиев, зам.-председател на Националния щаб за борба с коронавируса и шеф Националния център по заразни и паразитни болести, изнесе последните данни за развитие на коронавируса у нас.

24 нови случая са доказани за вчера – 17 май.

 

„Причината за този малък брой не е краят на епидемията. Вчера бяха изслседвани 4 и половина пъти по-малко материали. 362 материала бяха изследвани, а причината е, че е неделя и не са взимани толкова проби“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„2235 са случаите в страната, 1513 са активните случаи“, добави той.

 

„С облекчение казвам, че нямаме нови случаи във Велико Търново и Видин. Втората област беше доста засегната последните седмици. От медицинският персонал са 242 заболели или 11% от общия брой случаи. Има два нови случая на заразени медици от вчера – в Пловдив и тук в „Пирогов“. Излекуваните са 612. Излекуваните ги пускаме свободно след като имат отрицателен резултат с PCR тест, демек те престават да бъдат вирусоотделители“, продължи проф. Кантарджиев.

 

„За съжаление, има двама починали за деня, с което случаите стават 110. Починал е мъж с илиус, болест на сърцето и хиперторния – на 77 години и мъж на 69 години от Благоевград – той е с остра дихателна недостатъчност. Претърпял е мозъчна операция с отваряне на черепа заради тумор. 945 са случаите в София, а на второ място е Плевен с 208 случая, а след това е област Видин – 179 случая“, заяви той.

„14 от тези нови 24 случая са в София. Един пациент е приет в Пирогов, другите 13 са амбулаторни“, посочи проф. Кантарджиев

Починалите с COVID-19 инфекция вече са 110.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук