Проф. Кантарджиев: 24 нови случая са доказани за вчера – 17 май

0
8

Проф. Тодор Кантарджиев, зам.-председател на Националния щаб за борба с коронавируса и шеф Националния център по заразни и паразитни болести, изнесе последните данни за развитие на коронавируса у нас.

24 нови случая са доказани за вчера – 17 май.

 

„Причината за този малък брой не е краят на епидемията. Вчера бяха изслседвани 4 и половина пъти по-малко материали. 362 материала бяха изследвани, а причината е, че е неделя и не са взимани толкова проби“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„2235 са случаите в страната, 1513 са активните случаи“, добави той.

 

„С облекчение казвам, че нямаме нови случаи във Велико Търново и Видин. Втората област беше доста засегната последните седмици. От медицинският персонал са 242 заболели или 11% от общия брой случаи. Има два нови случая на заразени медици от вчера – в Пловдив и тук в „Пирогов“. Излекуваните са 612. Излекуваните ги пускаме свободно след като имат отрицателен резултат с PCR тест, демек те престават да бъдат вирусоотделители“, продължи проф. Кантарджиев.

 

„За съжаление, има двама починали за деня, с което случаите стават 110. Починал е мъж с илиус, болест на сърцето и хиперторния – на 77 години и мъж на 69 години от Благоевград – той е с остра дихателна недостатъчност. Претърпял е мозъчна операция с отваряне на черепа заради тумор. 945 са случаите в София, а на второ място е Плевен с 208 случая, а след това е област Видин – 179 случая“, заяви той.

„14 от тези нови 24 случая са в София. Един пациент е приет в Пирогов, другите 13 са амбулаторни“, посочи проф. Кантарджиев

Починалите с COVID-19 инфекция вече са 110.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.