Проф. Коста Костов: Над 250 хиляди българи се разболяват от грип всяка година, 1 500 умират от пневмония

0
21

В Европа за един сезон от грип умират не по-малко от 40 000 души, а в света между 250-500 000 души. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ проф. Коста Костов.

„Но здравните системи въпреки това са успели да се справят. В България сезонните заболявания от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици през зимния сезон. През тези седмици, в периода на епидемичния подем преболедуват не по-малко от 250 000 – 300 000 българи! Защо сега тази цифра да е различна? Допускам, че сме далеч от истината за размера на епидемията у нас. Смъртността от грип винаги остава неясна, защото по-голямата част от смъртните случаи не се регистрират като усложнения на грипната инфекция, процес, който сега е обратен – всички заразени, които умират се регистрират като починали от вируса SARS-CoV-2”, обясни проф. Костов.

И добави:

„В последното десетилетие от пневмония в България умират средно около 1 500 души годишно”.

Като пулмолог проф. Костов се сблъсква ежегодно с белодробните усложнения през „грипния сезон“, „в течение на който губим десетки пациенти”.

„Всеки грипен сезон взема своите жертви, дори за по-кратко време от сегашния COVID-сезон и макар новият SARS-CoV-2 да е по-агресивен от грипните вируси, негативните ефекти върху обществото и държавата според мен са непропорционални на вирусната агресия, а пропорционални на страха и общата паника. „Страх лозе пази“, казва българинът, но когато желанието да се справим с определен проблем и страхът от него са пропорционални, това се превръща в кошмар. Когато спрем да се страхуваме, ще излезем от кошмара и ще започнем отново да се наслаждаваме на живота си”, каза още проф. Костов.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.