Проф. Пантев посочи най-неоспоримото доказателство, че северните македонци са българи

0

Според него трябва да приемаме ситуацията по-мъдро от правото на правия

„Мегаломанията, която демонстрират македонците, е поредното доказателство, че са българи, защото това е характерна наша черта. Тук напъните са комични“. Това коментира пред БНР проф. Андрей Пантев.

Според него трябва да приемаме ситуацията по-мъдро от правото на правия, „отколкото да се джавкаме пред другите, за които нашите спорове са дребни теми“.

„Не може исторически спор да бъде аргументация за влизане в една коалиция, каквато е Европейският съюз… Тук става дума за една комплексарска полемика, която звучи само на нашия полуостров“.

Проф. Пантев допълни: „Това е братска страна и не можем да се разделим като врагове, а като близки. Как така онова население е българско, а излъчва такава жлъч срещу своите генетични братя. Не можем да се мразим само защото сме братя…

Всичко трябва да бъде смалено като патетика и да приемем, че нашите деди са се били, но ние не трябва да залагаме на тези банални противопоставяния“.

По повод 31-вата годишнина от 10-и ноември, която отбелязахме пред седмицата, и възможността за обективен политически разказ за времето между 1944 и 1989 година проф. Андрей Пантев каза:

„Независимо от тази свирепа авторитарна система България беше значително по-напред по стойности на живота.

Този факт не може да бъде поставен в една или в друга крайна степен. Но се появи отново тази тягостна зависимост, че обикновено всички значими промени у нас идват отвън…

Хората очакват само крайни анализи и присъди, истината е, че имаше плюсове, имаше и минуси.

Една значителна част от съвременната българска интелигенция ръкопляскаше възторжено на шегичките на Тодор Живков.

Имаше хора, които прекалено старателно изразяваха своята любов към великата съветска страна, а сега бяха обявени за най-американофилската страна в европейския югоизток. Тези амплитуди са комични и затова не ни приемат сериозно“.

Според историка съвременният герой ще бъде този, който излезе на митинг и каже, че ако каузата, която проповядва победи, няма да заеме никакъв пост: „Това е красотата на идеализма“.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.