Проф. Рачев с пареща прогноза! До часове иде библейският мор от 50 градуса ВИДЕО

0
96

Само по джапанки в следващите дни, в редица градове у нас температурите ще достигнат 40 градуса, каза климатологът

„Това лято няма да е сред най-топлите в историята. Миналото лято беше по-топло, тогава юни беше убийствено горещ, юли беше доста горещ, август беше в топ 3 по горещина през годините, а септември в топ 5.

Много топло беше“, такова сравнение направи климатологът проф. Георги Рачев.

Можем да излизаме следващите две седмици само по джапанки. Очаква ни период на сухо, топло и в отделни дни на много горещо време.

Сега е времето на жегите в северното полукълбо, когато слънцето е застанало високо. Най-топло ще бъде в района на Кувейт и Южен Ирак.

Очакват ни температури до 40 градуса в четвъртък и петък следващата седмица. Очаква ни много топло време до 26-ти юли, горещо време между 36 и 40 градуса. Тези температури не са неочаквани за този период“, поясни климатологът пред Euronews Bulgaria.

В Турция ще има около 50 градуса, може и да стане при нас така, но въпросът е да стане продължително, за да стане рекорд. При нас рекордът е 45 градуса в Пловдив преди 20 години през 2000-та година.

В Пловдив ще има температури до 40 градуса в четвъртък и петък също.

В Златни пясъци температурите ще са около 33-35 през седмицата. В Русе ще има затопляне също, от сряда в Плевен – също температури до 40 градуса“, предупреди проф. Рачев.

България е градобитна държава, но за щастие това е ограничено. Хората в Разградско са загубили реколтата си вчера, но важното е, че са добре хората.

Иначе България се готви да посрещне страхотна реколта от зърно, на глава от населението сме и на първо място по производство на слънчоглед“, каза климатологът.

„Нямаме опит досега и не се знае какво ще стане с водите от АЕЦ „Фукушима“. Ядрената енергетика, както работим с нея в момента, не е екологична и не е ОК.

Това е радиоактивна вода, изобщо не е ОК. Може би само в малък периметър ще има проблем, но ще видим как ще бъде.

Няма опасност и за хората по нашето море от води от Каховка. Движението на водата е от север на юг навътре към морето“, категоричен е проф. Рачев.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук