Равни възможности за кариера между двамата пола? 44% искат мъж шеф

0
153

Българите предпочитат да ги ръководи мъж. 44% от участвалите в проучване на агенция „Тренд“ признават, че предпочитат мъж да е техен шеф, а едва 23% са склонни да бъдат ръководени от жена. Данните от сондажа бяха изнесени по време на конференция за стереотипите спрямо участието на жените в бизнеса в България, организирана от Либералния институт за политически анализи по проект на ЮНЕСКО, съобщи „24 часа“.

Запитани обаче дали имат проблем жена да им е шеф,  60% от анкетираните отговарят отрицателно, а едва 26% признават, че имат проблем с това.

Почти паритет има в мнението на българите за това дали има достатъчно жени на ръководни позиции в бизнеса в България – 38% са отговорили утвърдително, а 36% смятат, че не е така. Подобно е съотношението и в мнението за това нормално ли е управленските позиции да се заемат от мъже – 40% казват „да“, а 49% – „не“.

За 90% от европейците темата за равнопоставеността е изключително важна. Но често едно се говори на думи, а друго се прави в тази посока, затова виждаме регрес в позициите на жените на места в света, обясни Евелина Славкова от „Тренд“. Проведеното социологическо проучване е въз основа на 1008 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 г.

Тревожни са дяловете на младите хора, които вярват в стереотипите, че в България не може жена да направи кариера, като такова мнение се споделя дори от млади жени, анализира данните Славкова.

56% от българите смятат, че жените и мъжете са с равни възможности за кариера. 34% обаче не са съгласни с това твърдение, което е тревожен дял, защото това са над 1 млн. души, коментира тя.

Влияние върху мнението оказват възрастта – по-възрастните хора са по-традиционно настроени за ролята на жената, както и населеното място – в столицата и големите градове кариерата на жените се възприема по-добре, отколкото в селата.

Малка разлика има в мнението на анкетираните да това дали мъжете са по-добри лидери от жените – 41% отговарят с „да“, а 47% – с „не“. Интересното тук е, че жените са тези, които в по-голямата си част не са съгласни с това твърдение – 72% от тях са отговорили отрицателно.

С голям превес обаче е мнението, че мъжете у нас могат да се реализират по-лесно в бизнеса от жените. 66% са отговорили положително, като голям процент от тях са жени – 62 на сто. 36% от хората с висше образование смятат, че мъжете могат да се реализират по-лесно от жените в бизнеса.

Също по-разпространено е мнението, че жените трудно правят кариера – 51% го споделят, а според 34% не е така. На въпрос дали жените разбират от бизнес по-малко от мъжете обаче повече от половината отговарят отрицателно – 54%, а 30 на сто – положително. Според 23% от българите жените нямат необходимите качества да са бизнесмени и предприемачи, но 63% не споделят това мнение.

57% от българите смятат, че има ли мъжки и женски професии. А като най-подходящи професии за жени се посочват: преподавател и учител – 32%, медицинска сестра или акушерка – 14%, лекар – 13%, административна работа (секретар, рецепционист) – 8%, икономист, финансов анализатор, счетоводител, касиер – 8%.

Има стереотипи, които трябва да бъдат преодолявани и това трябва да започва от семейството и училището, коментира Славкова.

46% от анкетираните смятат, че мъжете трябва да печелят повече в семейството. Едва 1% биха преглътнали жената да е с по-голяма заплата. 39 на сто са на мнение, че и двамата в едно семейство трябва да печелят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук