Радев нападна ГЕРБ, тяхна била вината за недоверието към ваксините

0
2546

Влизането в локдаун би било пагубно

Президентът Румен Радев свика служебните министри на „Дондуков“2 заради разпространението на коронавирса.

Пред тях той отсече, че предишните управляващи са насадили трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната превенция срещу коронавируса.

„Ясно беше, че определени партии и кандидати ще се възползват от ситуацията, ще искат оставки и ще саботират действията ви, без да имат смелост да предложат алтернатива или дълготрайно решение“, посочи държавният глава.

Той добави, че напълно съзнава негативния ефект от решението за зеления сертификат. „Като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтинга. Животът на хората за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение“, каза още Радев.

„Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите“, отбеляза държавният глава, цитиран от bTV.

Според него влизането в локдаун би било пагубно. Това била и причината да застане зад решението за въвеждането на зеления сертификат, въпреки че било тежко.

„В същото време не се даде достатъчно време да се адаптират тези мерки и разбираемо това предизвика стрес и възмущение сред хората“, каза още Радев.

Той поиска от правителството да отговорят на няколко важни въпроса на хората – по най-бързия начин да се върнат децата в клас в безопасна среда; да се проучат информациите за цената на безплатните тестове за гражданите, защото на места цената им стига до 40 лв.; ясен отговор и указания към лекарите дали да се ваксинират пациентите със специфични заболявания; пълноценен контрол за спазване на мерките; да се проучи въпроса дали се издават сертификати срещу антитела на Запад и дали това може да бъде приложено у нас.

„Статистиката на заболелите и починалите не се интересува от мнението на хората за ваксините. Те са най-надеждната защита срещу вируса и не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола“, каза още Радев.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук