Разкриха схема, с която бившият агент на Държавна сигурност и ортак на Цветан Василев – Емилиян Гебрев прави пореден опит да открадне военния завод „Дунарит“

0
2971

Съдия от Русе потвърди истината за „Дунарит“

Схемата на Гебрев за присвояване на завода обаче продължава

В материал от миналата седмица „БЛИЦ“ разкри схема, с която бившият агент на Държавна сигурност и ортак на Цветан Василев – Емилиян Гебрев прави пореден опит да открадне военния завод под носа на държавата.

Припомняме, че след като не успя да се легитимира като „собственик“ на завода (акциите на „Дунарит“ са запорирани от КПКОНПИ и НАП още през 2015г. и няма как да бъдат придобивани от когото и да било), Гебрев реши да заобиколи запора и да увеличи капитала на дружеството близо 8 пъти. С цел държавата да се окаже със запор само върху 10% от акциите, а остатъкът да бъде във владение на фирмата на Гебрев – „Емко“.

Съмнението обаче е, че в тази схема участват и конкретни съдии от Русе, тъй като в началото на тази година неизвестен магистрат именно от този съд изпрати съобщение до Агенцията по вписванията, с което поиска длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението на капитала.

Против тези действия остро възразиха както КПКОНПИ, така и синдиците на КТБ, а в писмените им становища е посочено, че срещу замесените в аферата лица са повдигнати наказателни обвинения и ако увеличението стане факт, държавата ще бъде ощетена. Институциите наблягат и на обстоятелството, че през 2019г.

Комисията за защита на конкуренцията със свое решение изрично е забранила концентрацията между „Емко“ и „Дунарит“, а без санкцията на КЗК, подобно увеличение е невъзможно. Прилагайки закона, търговският регистър отказа вписването и защити интереса на държавата, но по жалба на „Дунарит“ преписката е изпратена отново в Русе.

Така може да се окаже, че целта на цялата операция е била да се напише съдебно решение, с което отказът да бъде отменен, а увеличението да стане факт – въпреки забраната на Комисията за защита на конкуренцията и въпреки наложените от държавата запори върху акциите.

Очевидно обаче не всички съдии от Русе са на страната на Гебрев, защото на 20 януари тази година в Търговския регистър е публикувано определение на съдия Палма Тараланска, в мотивите на което изрично се забранява вписване на увеличението на капитала, предвид решението на КЗК.

Част от решението на съдия Палма Тараланска, приложено в Търговския регистър, с което се указва да бъде зачетено решението на КЗК, с което се забранява увеличението на капитала на „Дунарит“.

Дали схемата на агента на ДС Гебрев и на открадналия милиарди от КТБ Василев ще проработи, предстои да се разбере. Ако обаче въпреки изричната забрана и въпреки досегашната практика на самия съд в Русе, увеличението на капитала бъде допуснато, това би представлявало ясен знак, че нещата стоят извън плоскостта на правото. А престъпниците с бели якички ще продължат да разиграват държавата и съдебната ни система.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук