Ранени, срутени стени, страх… Трусът в Турция от 5,8 по Рихтер съживи спомените

0
386

Земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер разтърси Югозападна Турция по обед и съживи спомените от силния трус в Измир от август 99-а. Сега трусът бе регистриран на 227 км източно от Измир и е на дълбочина 7 километра. Управлението за бедствия и извънредни ситуации заяви, че земетресението е с епицентър град Бозкурт, провинция Денизли.

По данни на сеизмологичната обсерватория Кандили в Истанбул трусът е бил с магнитуд 6,5 по Рихтер. Според информация на телевизия НТВ при труса са се срутили редица сгради, в които имало хора.

Спасители са извадили някои от тях, които са хоспитализирани. Кметът на град Бозкурт Бирсен Челик посочи, че засега няма информация за загинали хора, но има ранени.

Трусовете са били усетени в южните окръзи Анталия, Бурдур и Ъспарта. Хората са излезли по улиците, страхувайки се да не последват нови трусове.

Всички говорят за Измитското земетресение, което засяга Северозападна Турция на 17 август 1999 г. Земетресението е с магнитуд 7,5 и продължава 45 секунди. Епицентърът му е в Мраморно море. По официални данни жертвите от този трус са около 17 000 души, но според някои оценки достигат 35 000 души. Материалните щети се оценяват на около 10 млрд. долара, като са унищожени 100 хиляди жилища.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук