Рашков: Прокурорка е спряла преписката за боя на площада, не видяла нарушения

0
91

Едва четирима полицаи са наказани след проведени три проверки от СДВР във връзка с насилието над протестиращи на юли миналата година.

 

„Прокуратурата е останала повече от една година длъжник на обществото, а наказанията са несъразмерни“, отсече МВР шефът Бойко Рашков.

Според него тези полицаи „ни орезиляват пред света“, а не само възмущават българите.

Той определи поведението на униформените като зверско изтъпление.

Рашков коментира, че един глас от снимащите протестиращи, най-отчетливо е казвал: „Убиват го, убиват го, убиват го“, като е наблюдавал случващото се зад колоните.

„Не случайно са влачени зад колоните, явно са разчитали, че там камерата няма да работи с оглед да се предпазят от отговорност, голяма грешка. Записът е съхранявал в НСО и на 17 юли той е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР, т.е. всичко е било известно още тогава. Сега чувам, че някой е крил една година тези материали, този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва този, който е бил министър на вътрешните работи да каже бил ли е крит записът или не“, отсече той.

„Насилие е било упражнено и полицаите не са надхвърлили малко правомощията си, а поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички. Подобни случаи досега у нас не е имало“, настоя МВР шефът.

„На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята, някои не мърдат, има един за който се твърди, че е загубил съзнание, юристите знаят, че това е средна телесна повреда и ако това е вярно и е установено с експертиза, къде е наказанието спрямо НК?“, риторично попита вътрешният министър.

 

А наказаните са четирима – един за 2 години лишаване от право за повишение, друг за една година и двама са наказани с порицание.

Според Рашков наказанията не са достатъчни и заради това от вчера той е сформирал комисия, която да ги преразгледа.

„Единият обаче в началото на годината е преминал в Бюрото по защита към главния прокурор, явно Гешев, виждайки как се справя с побойщата на площада е пожелал точно той да го охранява“, коментира той.

Освен това нито един от полицаите биячи да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

„Междувременно преписките са подадени в дирекция „Вътрешна сигурност“, която е пряко подчинена на вътрешния министър, това означава, че този който е бил министър по това време е знаел за тези кадри. Дирекцията е пратила преписка към прокуратурата, а преписката е прекратена от прокуратурата и това е направено от прокурорка, която в момента вече е член на Европейската прокуратура“, обясни още втрешният министър.

Той добави, че образувани дела срещу полицаите няма, но дела срещу пострадалите, т.е. които са протестирали мирно и са били влачени зад колоните, има.

„Извършени са и проверки за журналиста Димитър Кенаров и то независимо от това, че имаше представено съответно медицинско удостоверение, че той започна да съди МВР, за тока което са му причинили и освен това в този случай МВР се е опитало да попречи всячески на гражданския протест, по който Кенаров е поискал обезщетение заради нанесените му травми. За Николай Дойчинов, фоторепортер от агенция Франс прес, случаят е ясен- насилие, счупена камера, отвеждане на районното и накрая кой е виновен – дежурният офицер, който не бил съставил правилно документите“, каза Рашков.

Според него проверките на СДВР са повърхности, не са установени всички участвали в побоя служители, възникват съмнение относно вида и тежестта на наказанията за четиримата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук