РС. Македония зациклила разговора с България след зелената светлина за НАТО

0
4

Регресът в работата на междудържавната комисия по историческите въпроси започнал да се забелязва след февруари 2019 г., когато България изпълни важен ангажимент по договора за приятелство и даде зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към НАТО. „Ние бяхме едни от първите, които ратифицирахме договора“, каза историкът и член на комисията Наум Кайчев. От тогава, а и досега членовете на комисията се изненадват от всякакви спънки.

В студиото на БиТиВи Кайчев посочи примера с фигурата на цар Самуил. След договореното още през февруари 2019 г. общо честване на цар Самуил изведнъж се появяват нови формулировки. Първо не се споменава вече Българската държава, въпреки че в изворите той е владетел на българите в изворите. Второ са формулирани последващи формулировки, че трябва да се допуснат различни погледи към историята – цар Самуил би могъл да бъде свързан с България, но би могъл да бъде владетел на едни държави, имало три теории: българска, македонска и държава на някакви неидентифицирани славяни. „Ние ги помолихме да дадат доказателства в изворите, но разбира се, доказателства нямаше“, разказа Кайчев.

„Техните аргументи са, че по един начин трябва да се гледа на Самуил, когато има двустранно честване между две страни и по друг начин, когато се изучава в образователната система на Република Северна Македония. Тоест, за учениците цар Самуил трябва да бъде един, а за държавниците друг, което е доста странно“, обясни Кайчев.

Той се противопостави на лансираната в публичното пространство тезата, че България пречи на евроинтеграцията на Северна Македония. Според него истината е, че не се изпълнява Договорът да приятелство и добросъседство между двете страни и особено в частта му за историческите въпроси.

По думите на Кайчев много забележки могат да се отправят по отношение на политиката на България спрямо Македония в последните 30 години, но може би най-важната е, че България би могла да бъде една идея по-взискателнаНякои проблеми са били попремълчавани, посочи Наум Кайчев и посочи като пример първите години на управление на Груевски.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.