САМО В DAILYPRESS.bg! Кметът на Кричим се похвали, че съди журналиста Димитър Байрактаров! (ОБНОВЕНА/ИНТЕРВЮ)

0
15226
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

Кметът на Кричим се похвали чрез фейсбук профилът си, че съди журналистът Димитър Байрактаров и бивши негови колеги.

От Информационна агенция „Дейли Прес“ потърсихме за коментар Димитър Байрактаров днес ето какво сподели той пред Тодор Стефанов:

„Дейли Прес“ София Г-н Байрактаров, кметът на Кричим се е похвалил чрез профилът си във фейсбук, че Ви съди?

Димитър Байрактаров – Знаете ли, току що се връщам от Брюксел от един великолепен форум, организиран от евродепутата Николай Бареков за свободата на словото? Като, че ли въпросът който ми задавате е отговор на многото въпроси, които възникнаха по време на дискусията. Кметът на Кричим съобщил ли е чрез фейсбук профилът си, че вече е загубил едно дело срещу мен по същия казус?

„Дейли Прес“ София – Не, не открихме такава информация.

Димитър Байрактаров – В началото на месец февруари говорителя на гл.прокурор заяви следното (ще цитирам по памет): „Имаме индикации за това, че на територията на цяла България не се подават сигнали срещу кметове от страх”  Днес се питам дали този кмет, чрез тази си публикации не цели точно това? Запитайте се как изглеждат такива твърдения в малките населени места? В същото време местния управник удобно е премълчал, че е загубил  наказателното дело за клевета срещу мен и две инстанции на българския съд подробно са му обяснили, че Димитър Байрактаров в качеството си на народен представител не е нарушил закона! Пропуснал е вероятно да обясни, че Димитър Байрактаров е изразил мнението вседтсвие на десетки сигнали подадени от жители на община Кричим? Вероятно този кмет е пропуснал да спомене, че конституцията задължава народния представител да представлява целия народ?

„Дейли Прес“ София. – Тази практика управляващи да съдят журналисти на какво Ви прилича?

Димитър Байрактаров– Знаете ли, на форумът в европарламентът проф.Ханс-Олаф Хенкел каза нещо много важно по отношение на фалшивите
новини? И това беше, че липсата на информация е най-страшната фалшива новина! Тези съдебни дела срещу журналисти целят точно това да заглушат гласът на народа, защото ние сме неговия проводник на изразено мнение. Заглушаването на  този глас води към диктатура, води към самоуправство, води към беззаконие,води към страх, на което вече сме и свидетели. В същото време виждате, че когато загубят делата управниците си мълчат, интересно защо и медиите мълчат. Аз например наблюдавам няколко дела срещу български журналисти заведени от управляващи едно от тях е делото на софийския областен управител срещу Иво Инджев.

„Дейли Прес“ София – Не смятате ли, че журналистите в България се нуждаят от по-голяма защита?

Димитър Байрактаров– Журналистите в цял свят се нуждаят от защита, но в България особено. За нас казват, че сме четвърта власт, която ние упражняваме, чрез словото, но ние нямаме имунитет, нямаме закрила и разчитаме единствено на закона. Нас ни бият, съдят, уволняват,унижават, но ние рядко се обединяваме като гилдия, за да се защитим, а и да порицаем наши колеги. Не е тайна, че много медии са изцяло подвластни на управляващите или просто са предали свободата на словото. Тези медии не развиват журналистика!

„Дейли Прес“ София – Има ли изход от тази ситуация?

Димитър Байрактаров Ще ви отговоря точно на Вас г-н Стефанов като мой добър колега чрез метафора „Колкото по- нависоко е глупакът, толкова повече умни работят за него“!

„Дейли Прес“ София – Разбрах благодаря Ви много за това интервю.

Димитър Байрактаров – И аз на Вас г-н Стефанов.

Интервюто взе: Тодор СТЕФНОВ, DAILYPRESS.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук