САЩ за затвореното небе пред Лавров: Решението на България не е наложено отвън

0
130

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че България, Република Северна Македония и Черна гора са упражнили суверенното си право да затворят своето въздушно пространство за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Той каза това на брифинг, излъчен на сайта на Държавния департамент, по повод проваленото посещение на Лавров в Сърбия.

Решението на трите страни е независимо и не е наложено отвън, заяви Прайс. Той отбеляза, че това отразява решимостта на Европа да държи Русия отговорна за войната в Украйна.

Затварянето на небето над трите балкански страни преди ден осуети визита в Белград на руската делегация, водена от външния министър на Русия Сергей Лавров. Това предизвика възмущението на Русия, че се пречи на дипломатически отношения между две суверенни страни.

Забраната беше наречена „безпрецедентна“ от Кремъл, а шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин отправи обиди към народите на трите държави и заплаши с руска ядрена ракета „Сармат“.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ призова още Сърбия да даде приоритет на целта си да се присъедини към Европейския съюз и да се придържа към общата външна политика.

„Ние постоянно призоваваме Сърбия да предприеме стъпки, за да напредне по европейския път, включително да диверсифицира своите енергоизточници и да намали енергийната си зависимост от Русия“, обърна внимание Прайс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук