САЩ планирали ядрен удар по 16 цели у нас!

0
912

16 обекта у нас са били цели на евентуална американска ядрена атака, в случай на война срещу СССР. Това разкриват разсекретени документи от времето на Студената война.

Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г., когато очевидно се е очаквало да започне ядрена война.

Три от целите са били в София. В останалите български градове обектите на атака са по един. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич – по онова време Толбухин, Ямбол и Карлово, уточни Би Ти Ви.

Два от обектите в София са кварталите „Враждебна“ и „Божурище“. „Враждебна“ е официалното име на летище „София“ и до днес. А в Божурище по онова време имаше военно летище. Такива има и ли е имало в Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Кота нула

Още един факт, който разкриват разсекретените документи – американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места, но не и в България.

Набелязаните обекти, където се е планирало да унищожат местоното население, са обозначени с абревиатурата – designated ground zeros – „предназначени да бъдат Кота Нула“, с други думи да бъдат изравнени със земята, буквално. На унищожение, например, е подлежало населението на целия Източен Берлин – тогава столица на ГДР. Само там целите на САЩ били 91.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.