САЩ планирали ядрен удар по 16 цели у нас!

0
921

16 обекта у нас са били цели на евентуална американска ядрена атака, в случай на война срещу СССР. Това разкриват разсекретени документи от времето на Студената война.

Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г., когато очевидно се е очаквало да започне ядрена война.

Три от целите са били в София. В останалите български градове обектите на атака са по един. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич – по онова време Толбухин, Ямбол и Карлово, уточни Би Ти Ви.

Два от обектите в София са кварталите „Враждебна“ и „Божурище“. „Враждебна“ е официалното име на летище „София“ и до днес. А в Божурище по онова време имаше военно летище. Такива има и ли е имало в Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Кота нула

Още един факт, който разкриват разсекретените документи – американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места, но не и в България.

Набелязаните обекти, където се е планирало да унищожат местоното население, са обозначени с абревиатурата – designated ground zeros – „предназначени да бъдат Кота Нула“, с други думи да бъдат изравнени със земята, буквално. На унищожение, например, е подлежало населението на целия Източен Берлин – тогава столица на ГДР. Само там целите на САЩ били 91.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук