Свинското поскъпва с 50% до края на годината, вихри ли се спекула?

0
150

Докато свинското месо у нас поскъпва,  на световния пазар – поевтинява. Това каза пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата – Владимир Иванов.

Според него вдигането на цената у нас е единствено в резултат на говоренето за африканската чума по свинете.

„Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 – 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена“, категоричен е Иванов.

„На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването“, убеден е експертът.

Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

„И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре урегулиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо“, каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В същото време експерт от Асоциацията на месопреработватели в България – Кирил Вътов, зае напълно противоположната теза в интервю пред bTV.

Според него до Нова година цената на свинското у нас ще бъде с цели 50% по-висока отколкото е била в началото на тази година.

„Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване“, изтъкна Кирил Вътев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.