Свинското поскъпва с 50% до края на годината, вихри ли се спекула?

0
251

Докато свинското месо у нас поскъпва,  на световния пазар – поевтинява. Това каза пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата – Владимир Иванов.

Според него вдигането на цената у нас е единствено в резултат на говоренето за африканската чума по свинете.

„Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 – 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена“, категоричен е Иванов.

„На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването“, убеден е експертът.

Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

„И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре урегулиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо“, каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В същото време експерт от Асоциацията на месопреработватели в България – Кирил Вътов, зае напълно противоположната теза в интервю пред bTV.

Според него до Нова година цената на свинското у нас ще бъде с цели 50% по-висока отколкото е била в началото на тази година.

„Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване“, изтъкна Кирил Вътев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук