Сидни отменя вечерния час

0
101
Вечерният час, наложен на повече от 2 милиона души в 12 предградия на Сидни, които бяха най-тежко засегнати от разпространението на Делта варианта на коронавируса, бе отменен от тази нощ местно време, съобщиха властите, предаде Ройтерс.

Според официална информация ваксинирани с по една доза от ваксините срещу коронавируса са 80 процента от пълнолетните в щата Нов Южен Уелс, в който се намира Сидни. А с две дози са 48 процента от ваксинираните пълнолетни в щата. Това надхвърля средното ниво за страната от 43 процента, но е малко под 70-процентното равнище на ваксинирани с по две дози, при което властите ще започнат да облекчават мерките, наложени преди три месеца. Властите очакват 70-процентното равнище да бъде достигнато около средата на следващия месец.

Въпреки рязкото повишаване на новите случаи на зараза с варианта Делта на коронавируса броят на заразените и починалите от Ковид-19 в Австралия е по-нисък в сравнение с много други държави. От началото на пандемията в Австралия бяха регистрирани около 78 600 случая на зараза и 1116 починали.

Премиерката на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян предупреди, че след като там се достигне 70- процентно ниво на ваксинация, вече ще бъде незаконно лица, които не са ваксинирани срещу коронавируса, да посещават всякакви обществени места, докато на ваксинираните се обещава повече свобода. „Нещата са черно-бели. Ако не си ваксиниран, нямаш право да отидеш на ресторант, не може да седнеш в кафене“, каза премиерката, призовавайки неваксинираните да побързат да си поставят ваксини.

Нов Южен Уелс отчете лек ръст на новозаразени. За последното денонощие бяха регистрирани 1259 случая на зараза, повечето от които в Сидни. Вчера те бяха 1127.

Смъртните случаи, отчетени днес, са 12.

Съседният щат Виктория днес съобщи, че новите случаи намаляват за втори пореден ден. За последното денонощие бяха регистрирани 423 нозозаразени. В щата нивото на ваксинираните с първа доза се приближава до 70 процента, седмица преди облекчаването на някои ограничения за пътуванията и физическите упражнения на открито.

Междувременно в Баларат, на 115 километра северозападно от Мелбърн, ще бъде въведен едноседмичен локдаун от тази нощ, след като бяха засечени четири нови случая на заразени с коронавирус.

В самия Мелбърн, столицата на щата Виктория, има удължен локдаун, докато в повечето региони в щата ограниченията бяха отменени миналата седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук