Силен вятър спъва българите към най-смъртоносния връх

0
1397

Объркват се плановете на Боян Петров и Атанас Скатов

Експедициите под връх Анапурна (8091 метра), в които са и двамата българи Боян Петров и Атанас Скатов, бяха принудени да отложат опита за изкачването на върха. Силният вятър е променил намеренията на алпинистите, съобщава altitudepakistan.

Според информацията някои, сред които и Скатов, са стигнали до около 7300-7400 метра, но са решили да слязат обратно.

Алпинистите започнаха изкачването на най-смъртоносния от всички върхове над 8000 метра на 12 април. Тогава очакванията бяха всички да се качат между 15 и 17 април, тъй като прогнозите бяха да настъпи най-благоприятно време, а скоростта на вятъра да спадне до поносими нива.

В петък повечето от екипите са се върнали от лагер 3 в лагер 2.

Скатов заедно с Дейвид Клайн и Йост Кобуш са имали идея да започнат изкачване вечерта. Данните от сателита показвали, че българинът бил в лагер 3 (6400 м) и към 9 сутринта тръгнал към върха. В късния следобед заедно с Кобуш достигнали до лагер 4 на около 7000 м. Впоследствие продължили нагоре, но силният вятър ги принудил да се върнат.

77-годишният испанец Карлос Сория, който е част от експедицията, написа в социалната мрежа: „Приключи ден с трудни, но правилни решения. Планината командва, а ние трябва да чакаме.“

Той се върна в базовия лагер (5700 метра) в очакване на добро време, за да поднови опита за изкачване.

 

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук