Синоптикът Петър Янков обяви пълна прогноза за юли, каза кога ще става за море ТАБЛИЦА

0
97

Тази година средните месечни температури през юли ще бъдат по-ниски от климатичните норми, обяви експертът

Тази година средните месечни температури през юли ще бъдат по-ниски от климатичните норми. Във валежно отношение месецът ще бъде близо до нормите, като условия за валежни суми над нормалните ще има в Западна България и в планините от Рило-Родопския масив. Това сочи прогнозата на синоптика на ТВ-мет, цитиран от „Труд“.

След топлия завършек на юни, юли ще започне с чести валежи. Още в началото на новия месец от северозапад ще започне ще се пренася хладен и влажен въздух. На много места ще превали и прегърми, като по-интензивни ще бъдат дъждовете над Западна и над Северна България. На места ще има и градушки. Температурите ще се понижат и ще бъдат от 27 до 33 градуса. На 5 ще вали и гърми с по-интензивни дъждове в западните и централни райони, а на 6 и 7 в източната половина от страната.

От 8 до 9 юли ще настъпи временно стабилизиране на времето ще бъде слънчево, с временни заоблачавания в следобедните часове. Ще се затопли и максималните температури ще бъдат около и над 30 градуса, достигащи но 35, 37 градуса.

Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има в началото на втората десетдневка от 11 до 13 юли.

От 14 юли предстоят няколко слънчеви и горещи дни, когато са и Горещниците по стар стил. Към края на второто десетдневие ще започна нов период с валежи и с по-нестабилно време, когато в следобедните часове ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. Тогава ще бъде относително по-хладно.

През третото десетдневие в западната половина от страната ще вали често, а на изток ще преобладава слънчево и топло време. По-съществени заоблачавания ще има към 28 до 31, когато валежите ще достигат и до нашето Черноморско крайбрежие. Именно тогава са и Горещниците по нов стил – 28, 29, 30 юли.

Народна Метеорология

На Илинден гадаем за виното

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За юли народната метеорология гласи:

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (Горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Геомагнитна прогноза

Слаби магнитни бури на Балканите

Слънчевата активност ще бъде преобладаващо средна до ниска. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури на Балканите. Повишаване на геомагнитната активност до умерени нива се очаква през периода 12, 13 юли, и около 29, с условия за слаби бури.

По принцип юли за равнинната част на страната е най-топлият месец от годината. Времето по-често е слънчево и горещо, а максималните температури са около 30 градуса. През месеца са измерени и едни от най-високите температури в България. В Пловдив живакът в термометрите е достигнал 45-ото деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София е отбелязан рекорд от 40,2 градуса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук