Сирия – илюзията, че войната може да спре

0
1488
Източник: EPA/БГНЕС

Опасността от ескалация в Сирия расте – особено след излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Истинската опасност в региона обаче е не войната, а илюзията, че тя наистина може да бъде спряна, предупреждава Дойче веле.

Сирийският президент Башар Асад изрази сериозна загриженост. Той заяви, че в Сирия се води „световна война“. „Вероятно това не е Трета световна война, но е световна война. Не е ядрена война, но вече не е и Студена война“, допълни той. В интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ Асад заяви, че се надява да не се стигне до война между великите сили. Само едно правителство можело да спре подобно развитие на нещата, а именно „разумното ръководство в Русия“. Асад явно цели да оправдае военния ангажимент на своя най-важен закрилник както в международноправно, така и в политическо отношение.

Излизащият в Лондон вестник „Ал Кудс ал Араби“ се спира на един друг аспект от изявленията на Асад. След като той се „надява“ да не се стигне до гореща война, това показва само едно: че вече не дърпа конците в политиката. Случващото се в Сирия отдавна се определя от други сили, пише вестникът и дава за пример конфронтацията между Израел и Иран. „Битката между тях се води на територията и във въздушното пространство на трета страна (Сирия)“

Русия остава пасивна

Не е ясно доколко така възхваляваното от Асад „разумно ръководство“ в Москва е в състояние и има волята да спре конфликта. Израелският вестник „Джерусалем пост“ се съмнява в това. За Русия, пише вестникът, са важни две неща. „От една страна, тя иска да предотврати евентуален погрешен удар по собствените си войски. А от друга, иска да задържи на власт сирийския президент“. Русия е инвестирала твърде много в Асад, за да си позволи да го остави да падне от власт.С всичко останало Русия може да продължи да живее“, пише вестникът малко след разговорите между израелския премиер Нетаняху и руския президент Путин. „Също както Нетаняху от време на време призовава Путин да ограничи иранското влияние в региона, така и Рохани призовава Путин да прекрати израелските действия“. Вестникът обаче изразява съмение в смисъла на тези апели от двете страни. „Путин изслушва и двамата, но не предприема нищо. Нито поставя бариери пред Израел, нито слага белезници на Иран“, пише „Джерусалем пост“. Най-важното за Русия е запазването на властта на Асад. „И докато този интерес не е застрашен, битката (между Израел и Иран) не е руска битка“, пише вестникът.

Илюзията, че войната може да спре

По този начин обаче Путин дава предимство на Иран, пише вестник „Ал Акбар“, който е близък до ливанската групировка Хизбула. Тъй като истинската опасност не е войната, пише вестникът. „Винаги е имало война в региона. Истинската опасност е илюзията, че войната може да бъде предотвратена и че сегашната война е последната, както и надеждата, че това, което става около теб, няма да те засегне лично“, пише вестникът. Доналд Тръмп вече съсипа илюзорната надежда за дълготраен мир с излизането на САЩ от ядреното споразумение с Техеран. По този начин той погреба и всички опити за възникването на либерален лагер в Иран.

И двете страни не могат да постигнат военните си цели

Понастоящем и двете страни се опитват очевидно да осуетят нова ескалация. И имат добри основания за това. Защото Израел не може предотврати изцяло иранското присъствие в Сирия с военни удари. Също както не може и да попречи на Иран да използва модерни оръжия. Иран също не е в състояние да води успешна война. Страната е в окаяно икономическо положение, пише вестник „Ал Араби ал Джадид“. А нейните най-важни съюзници – режимът на Асад и Хизбула – са отслабени във военно отношение. Освен това Иран трябва да се съобразява с интересите на Запада. При евентуална война Иран рискува за дълго да бъде отслабен неговия военен потенциал, а Израел рискува да стане мишена за стотици модерни ракети. „Това означава, че и в бъдеще Сирия ще си остане арена за международните актьори“, пише вестникът.

Предупредителни сигнали от Германия

Включително и от тази гледна точка Германия критикува обявеното от Доналд Тръмп излизане на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Федералната канцлерка Ангела Меркел заяви, че „това е повод за сериозна загриженост и съжаление“. Тя допълни че тази стъпка „накърнява доверието в международния ред“. „Ако всеки прави каквото му е угодно, тогава това е лоша новина за света“, заяви Ангела Меркел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук