Скандално! АГ съюзът за изказването на благоевградския директор: Думите му са близки до цинизъм!

0
106

“ Primum non nocere“ в превод от латински език означава: „Преди всичко не вреди“. Това е основен принцип в медицинската професия, залегнал още в Хипократовата клетва. Вижда се директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев, определян от финансово удобните му медии като „топ гинеколог“ е забравил или изобщо не следва, не спазва тази клетва. Това не е наше мнение а мнението на редовите членове и ръковоството на НАЦИОНАЛНИЯТ СЪЮЗ НА АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ, но медията ни го споделя чистосърдечно. 

Наш редакторски съвет изпрати писмо за зтановище до няколко медицински организации и НПО – та за позиция относно безпрецедентите думи – гаври на благоевградският директор. Както стана известно Митев беше сгащен от репортерът на Благоевград – Илия Илиев да пие кафе в работно време в центъра на града. Хванат по „бели гащи“, Митев взе да овърта по неудобни за него теми, да плюе директно представител на една медия и по медията, която едиствено си позволява да го критикува – Топ Преса.

Във въпросното интервю, Митев мина границата на допустимото, когато му беше зададен въпроса за потресаващите смъртни случаи на родилки в управляваната от него болница. Препомняме, че последния такъв беше смъртта на напълно здрава родилка, чиято смърт Митев най – безцеремонно опита да припише на Ковид – 19. Неуспешно! Вместо да „посипе главата си с пепел“, Митев заяви в картина и звук, че такива нещата се случват защото „народът казал, бременната жена, раждащата жена е с единия крак в гроба„, а това според неговите колеги от АГ съюзът е недопустимо. „Явно въпросният колега залага на обстоятелствата преди стотина години, когато жените са се израждали при немедицински условия. Дори да приемем, че в думите му има известна медицинска логика, работата на гинеколога е именно тази, да пази бременната или раждащата жена от негативни или трагични последствия на бремеността. И още повече да и пази психиката.  Бременните жени са притежателки на най-красивия подарък, даващ живот, това са думите които трябва да излизат от устата на един АГ специалист защото това е истината. Бебето идва да запълни място в сърцето ви, което никога не сте знаели, че е празно.“ Коментират случая столичните специалисти. Чакаме отговорът и от други организации.

А ако Митев смята, че въпреки всичко е прав и не иска най – малкото да се извини, тогава нека сложи „мъдрите“ си думи като слоган над АГ отделението в Благоевградската болница. Защот не отиде по почеренното семейство на здравата родила и да им каже тази „истина“ в очите. Цинично е нали? Щото дори да е искал пред камерата да бъде позорно циничен, как ще се почувства ако ние му кажем – и ти някой ден ще умреш, докторе. Още по цинично е нали? Но е истина. А тази истина само вреди, ползи от нея няма… Същото може да се каже и за такива лекари, които са водени от такива „истини“ – от тях ползи няма.

П. С. – Понеже Митев цитира гръмко „народът“ в твърдението си, Топ Преса направи проверка по темата. Няма легитимирана подобна „мъдрост“ в Българската история. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук