Скандално! US конгресмен плаши България със санкции заради Северна Македония

0
158

Клаудия Тени посочва, че е била единственият американски служител на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и „поддържа активни отношения със своите приятели и колеги“

Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си. Това заяви в интервю за македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени, съобщава bTV.

Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. По думите ѝ дипломатът така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

В интервюто Тени коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО „Илинден“, която се обявява за политически представител на македонското малцинство: „Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“.

Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Важно е кой говори
Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество.

На сайта си тя посочва, че е била единственият американски служител на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и „поддържа активни отношения със своите приятели и колеги“ от мисията на разпадналата се с кървави етнически конфликти федеративна държава.

Това далеч не е първото ѝ изказване в подкрепа на РСМ.
Отворените данни показват, че тя има стандартния профил на консервативен политик от Републиканската партия. По време на последната си кампания тя е била сред най-крупните получатели на дарения от организации, борещи се срещу правото на аборт.

Какво казват Вашингтон и София
С наближаването на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие се активизираха дезинформационните кампании по двустранните въпроси.

През последните дни анонимни сайтове завъртяха фалшивата новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял официално да бъде признато македонско малцинство.

Наложи се посолството на САЩ у нас да излезе с официална позиция, че „правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани“.

От македонската редакция на „Гласът на Америка“ са поискали официална позиция от българска страна, като тя е пристигнала на 17 декември. В нея се напомня, че изискванията от националната рамка на Договора за добросъседство не са изпълнени.

„Това е въпрос, който дълбоко засяга самите основи на ЕС и ценностите и принципите, върху които е изграден – като човешките права и недопускането на дискриминация“, пише посланик Стойчев, като подчертава, че „България ще продължи да настоява за гаранции за правата на македонските българи“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук