СКАНДАЛ! Агент “Станчо” от ДС платил пътуването на Лозан Панов и скандалната съдийка Цариградска във Варшава!

0
251

Срам за съдебната система: съдии – протестъри на политически митинг в Полша! Къде отидоха законовите и морални норми на лозан-пановци и други грантаджии за правов ред?

Четирима български магистрати са се включили в чисто политически митинг в полската столица Варшава, проведен в събота. Това са председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предходният председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов, Владислава Цариградска – председател на Контролния съвет на магистратската организация и съдия Нели Куцкова.

Поводът за командировката на четирима действащи български съдии до Полша е недоволството на част от полските им колеги, свързани с либерални политически кръгове от съдебната реформа, която управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ се опитва да прокара през последните години, за да се ограничи политизирането на полските съдии.

Родните протестъри обаче са свикнали да правят политически протести (макар и неуспешни) и са отишли на помощ на полските си колеги.

Присъствието на Панов, Атанасов, Цариградска и Куцкова със съдийски тоги на политическия митинг във Варшава би могло да се тълкува и като нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати според чл. 9.2 – „Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“.

И ако Лозан Панов и Нели Куцкова са известни у нас точно с политически протести, маскирани под правни реформи, то избраната за шефка на Контролния съвет на магистратите е обгърната все още в сянка за широката публика, но затова пък активно работи на тъмно.

Лозан Панов и върхушката на ССБ на политически митинг във Варшава

Коя е Владислава Цариградска?

Точно в полската активност идва и нейната роля, ако сте се питали на какви разноски родните моралисти в правото пренасят демокрация и във Варшава.

Цариградска е дъщеря на Александър Цариградски – бивш агент на ДС с псевдоним “Станчо”. Тук е мястото да споменем една сериозна далавера на родителя, разиграла се  през 2008 година. Тогава Стефан Желев, управител на фирма “Роял оук” със 101 декара земеделска земя в с. Приселци, прави измама като потърпевш е Руни Шаранков. Стефан Желев е съпруг на първата братовчедка на съдия Цариградска – Петя Цариградска. Шаранков печели делото и възстановява собственоста си, но ролята на нашата героиня от протестите във Варшава – Владислава Цариградска тогава е била в изготвянето на документиге под ръководството на татко си Александър Цариградски – агент “Станчо”.

Агент Станчо в началото на 90-те години е участвал в подобни схеми, като изготвял документи за реституция на подставени лица. Така придобива имот от 4500 кв.м. в резиденция “Евксиновград”, като част от имота е прехвърлен срещу заеми на три лица съдружници: Ивайло Бировски – девер на Цариградска, Марио Бировски – съпруг на Владислава (Владка) Цариградска, и на самата нея, която тогава е притежавала част от имота в съдружие със сестра си Николета Цариградска.

Ако роднинската линия ви изглежда сложна, то трябва да споменем за изясняване кой е и съпругът на магистратката Владислава (Владка) Цариградска.

Марио Бировски, известен като Марио Бокса е първият съден рекетьор в България. Съдия Цариградска се влюбва с плевенския гангстер в средата на 90-те години. Тогава Марио, заедно с брат си Ивайло, боксьори от плевенския боен клуб „Спартак”, се заселват във Варна, тъй като са издирвани от полицията в родния си град за серия криминални престъпления. Братята Ивайло и Марио Бировски са подсъдими по първото дело за рекет в България – изнудвали собственици на заведенията в Плевен по пълна програма на мутренската „закрила”.

Резултат с изображение за Владислава Цариградска

На сватбата на съдия Цариградска с рекетьора Марио Бировски са присъствали криминални величия като Митьо Очите, Камен Куката, варненския наркобос Иво Гела и други знакови гангстери.

Малко след като става г-жа Бировска, варненката Владислава завършва право и странно как автоматично става младши съдия, а по-късно и съдия в Районния съд в Луковит. Твърди се, че идеята за това е на нейния кум – плевенският бомбаджия Валентин Георгиев – Вальо Жълтия. По това време Жълтия живее на семейни начала със съдийката Весела Сахатчиева. В края на 90-те години на миналия век магистрат Сахатчиева е обвинена, че е оказвала влияние върху прокурори от Плевен и региона да не арестуват Вальо Жълтия за серия от бомбени атентати и убийства.

Сега същата тази съдия Цариградска – г-жа Бировска и щерка на агент Станчо, се бори за съдебни реформи и в Полша в качеството си на председател на Контролния съвет на софийските съдии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук